Για μία σημαντική απόφαση που δίνει ουσιαστική απάντηση στα εμπόδια που δημιουργεί για τις εξαγωγές το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παροχή εγγυήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για στήριξη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται παρόμοιο πρόγραμμα από την ΕΤΕπ και η έναρξη εφαρμογής γίνεται από την Ελλάδα. «Είναι άλλη μια απάντηση στο πρόβλημα της ρευστότητας, το κλίμα βελτιώνεται σταδιακά και η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα αυτό προστίθεται στα ήδη υφιστάμενα προγράμματα της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό συνολικού ύψους 1,44 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2015 το οποίο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι εκταμιεύσεις στο διάστημα από 11 έως 18 Δεκεμβρίου, διαμορφώνονται ως εξής:

– ΕΣΠΑ 2007-13: 200 εκατ. ευρώ (με το ποσό αυτό χρηματοδοτείται η εθνική συμμετοχή στα Κοινοτικά προγράμματα)

– ΔΕΗ: 148 εκατ. ευρώ

– ΔΕΣΦΑ 30 εκατ. ευρώ

– ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 250 εκατ. ευρώ (για το Μετρό Θεσσαλονίκης)

– ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 50 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή το σύνολο των εκταμιεύσεων της ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους λοιπούς τομείς θα φθάσει εφέτος στα 908,2 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 17,7 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τσακώνα- Καλαμάτα.