Σε ύφεση αντίστοιχη με αυτές που έζησαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης ύφεσης τη δεκαετία του ΄30, βυθίζεται η Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της πρόσκλησης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της πολιτικής λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4% το 2013.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθροιστική μείωση παραγωγής ανεπτυγμένης χώρας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929-1933.

Όπως σχολιάζει ο Charles Dumas πρόεδρος του Lombard Street Research, η λιτότητα καταστρέφει τα έσοδα από φορολογία και κατά συνέπεια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Πάντως συμπληρώνει ότι η λιτότητας δεν μπορεί να αποφευχθεί καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Λετονία, ως η χώρα με την πιο βαθειά ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα τα έκανε όλα αυτά χωρίς να πετύχει τίποτα. Αυτό είναι λυπηρό», συμπεραίνει η Barbara Ridpath, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιnternational Centre for Financial Regulation, σχολιάζοντας τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όλα τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η χώρα.