Η Γερμανία και η Γαλλία ερίζουν όσον αφορά το αν τα ευρωομόλογα ή άλλα εργαλεία αμοιβαιοποίησης του χρέους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σε έκθεση που προετοίμασαν για την Σύνοδο Κορυφής, οι κύριοι αξιωματούχοι της ΕΕ θίγουν την επιλογή της «συγκέντρωσης εργαλείων χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμου χρέους σε μια περιορισμένη και υπό όρους βάση».

Ωστόσο, το Βερολίνο αντέταξε ένα κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή κοινής έκδοσης χρέους, την οποία προτείνει η έκθεση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: είτε τα πούμε ‘eurobills’ είτε ‘ταμείο εξαγοράς του χρέους’ ή όπως πριν ‘ευρωομόλογα’, αυτός ο τύπος κοινής έκδοσης χρέους δεν θα γίνει με την κυβέρνησή μας», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Λινκ, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Λοιπόν για εμάς, είναι ‘ναι’, τόσο απλά», απάντησε λίγο αργότερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτή η «αμφιβολία» δεν είναι καλή για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.