Καταρρέει η αμερικανική εταιρεία λιανικής Sears, καθώς σήμερα ο άλλοτε κραταιός όμιλος των ΗΠΑ, κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο Chapter 11 (πτωχευτικό κώδικα), με το λουκέτο για 150 τουλάχιστον καταστήματά της σε πρώτο στάδιο, να απειλεί και πολλές θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με τους πιστωτές της, η Sears αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον 150 καταστήματα άμεσα, όπως αναφέρουν πηγές της WSJ. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαχειρίζεται σχεδόν 700 καταστήματα Sears και Kmart, ενώ απασχολεί 90.000 ανθρώπους.

H Sears ήλπιζε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά οι τράπεζες Bank of America, Wells Fargo και Citigroup  ζητούν από την εταιρεία να προβεί σε ρευστοποίηση ενεργητικού.

H αίτηση για προστασία από τους πιστωτές έρχεται σε μια ημέρα που η εταιρεία υποχρεούται να αποπληρώσει δάνεια 134 εκατ. δολαρίων.

Πλέον είναι άγνωστο το μέλλον της αιωνόβιας εταιρείας λιανικών πωλήσεων που κάποτε κυριαρχούσε στα αμερικανικά mall.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, τα περιουσιακά στοιχεία της Sears ανέρχονται από 1 δισ. έως 10 δισ. δολάρια ενώ το παθητικό της ανέρχεται σε 10 δισ. έως 50 δισ. δολάρια.

Η Sears γνωστοποίησε πως ξεκινά τη διαδικασία για επιτάχυνση της στρατηγικής μεταμόρφωσής της και της διευκόλυνσης της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσής της, με τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής αναδιάρθρωσης.

Η εταιρεία διευκρίνισε πως σκοπεύει να συνεχίσει την πληρωμή των μισθών και των επιδομάτων των υπαλλήλων της.

Η Sears ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Αμερικής πριν την ξεπεράσει η Walmart στη δεκαετία του ’80.

Το CNN γράφει ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1886 από τον εκπρόσωπο του σιδηροδρομικού σταθμού Richard Sears, η οποία ξεκίνησε ως επιχείρηση ρολογιών στο North Redwood της Μινεσότα. Ο Sears μετακόμισε στο Σικάγο το 1887 και προσέλαβε τον ωρολογοποιό Alvah Roebuck ως συνεργάτη του. Ο πρώτος κατάλογος της Sears Roebuck  τυπώθηκε το 1896.

Ο κατάλογος Sears ήταν ο τρόπος που πολλοί Αμερικανοί άρχισαν να αγοράζουν για πρώτη φορά μαζικά παραγόμενα προϊόντα. Αυτή ήταν μια τεράστια αλλαγή για τους ανθρώπους που ζούσαν σε αγροκτήματα και σε μικρές πόλεις.

Τα καταστήματα της Sears συνέβαλαν στην αναμόρφωση της Αμερικής και ο Sears έφερε τους ανθρώπους σε εμπορικά κέντρα

«Ο Sears άλλαξε πραγματικά την Αμερική» αναφέρει το CNN.