«Η ΕΚΤ θα συζητήσει το θέμα του τερματισμού των αγορών ομολόγων»

Την επόμενη εβδομάδα η σχετική απόφαση, σύμφωνα με τον Πράετ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:52
06/06/2018
«Η ΕΚΤ θα συζητήσει το θέμα του τερματισμού των αγορών ομολόγων»
loading

Το θέμα της σταδιακής περιστολής των αγορών ομολόγων θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρουσιάζεται όλο και πιο βέβαιη πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι προς τον στόχο της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πέτερ Πράετ.

«Βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας και τόσο η ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών, στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», επισήμανε ο Πράετ από το Βερολίνο.

«Η εξασθένηση των εκτιμήσεων της αγοράς για σημαντική περαιτέρω επέκταση του προγράμματός μας συνοδεύεται από εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που συνάδουν ολοένα και πιο πολύ με τον στόχο μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής αναμένουν η τελική απόφαση για το εάν θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων να ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου, τα σχόλια του Πράετ υπαινίσσονται ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάσει στη Ρίγα.

Οι αγορές, που τώρα έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ τον μήνα, πρόκειται να διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περισταλούν σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

Όπως δήλωσε καταληκτικά επί του θέματος ο Πράετ, «την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος μέχρι στιγμής υπήρξε αρκετή, προκειμένου να δικαιολογεί μια σταδιακή περιστολή των καθαρών αγορών μας», για να προσθέσει ότι αυτό θα είναι «θέμα κρίσης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει