Πολλοί σοσιαλιστές ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους πιστωτές της.

«Η αναθεώρηση του μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού. Θα πρέπει κυρίως να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να απαλύνουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος για το 2013 και το 2014», εκτιμούν αυτοί οι ευρωβουλευτές σε ένα κείμενό τους με το οποίο ζητούν να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί μια ισχυρή κίνηση. Κατά τη γνώμη μου υποτιμούμε τον κίνδυνο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζιάνι Πιτέλα, πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει συνυπογράψει το κείμενο αυτό.

«Ας εξετάσουμε μια αλλαγή του πρωτοκόλλου της συμφωνίας. Δεν είναι δίκαιο να διακρίνουμε μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας», εκτίμησε ο Πιτέλα. Η ευρωζώνη δεσμεύθηκε το Σάββατο να δανείσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ στη Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, χωρίς όμως να της επιβάλλει πρόγραμμα λιτότητας.

Η ιδέα είναι να προταθούν «συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο μνημόνιο, κάτι το οποίο είναι ήδη δυνατό καθώς αυτό ελέγχεται κάθε τρεις μήνες» από τους πιστωτές της Ελλάδας, πρόσθεσε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά.

Το κείμενο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 12 σοσιαλιστές ευρωβουλευτές αλλά «ο κατάλογος σίγουρα θα μακρύνει», σημείωσε ο Πιτέλα.