Επιφυλάξεις από τα ακραία σενάρια για την Ελλάδα λαμβάνει η Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος στην Ελλάδα όπως παρουσιάζεται από διάφορους αναλυτές συνεπάγεται διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, κάτι που ωστόσο οι ίδιοι δεν προβλέπουν πως θα προκύψει ως αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Η Goldman Sachs θεωρεί πως η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα ήταν πιο περίπλοκη και δαπανηρή για την Ελλάδα από ό, τι παρουσιάζεται, ενώ σημειώνει πως ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα ήταν αξιόπιστο για να γίνει αποδεκτό εσωτερικά ή εξωτερικά ως μέσο πληρωμής.

«Η καθιέρωση της αξιοπιστίας του νομίσματος απαιτεί επιστροφή στην αυστηρή λιτότητα, αλλά και πολύ αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες», σημειώνεται στη σχετική ανάλυση.

Τέλος, η Goldman Sachs εκτιμά πως η σωστή αξιολόγηση των κινδύνων από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να αποκλειστεί η πιθανότητα ενεργειών με απρόβλεπτες συνέπειες.