Τις ανησυχίες ότι η πολιτική φθηνού χρήματος που ακολουθεί θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό επιχειρεί να κατευνάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπενθυμίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέσεις χρηματοδότησης προς τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Η ΕΚΤ, σε κύριο άρθρο στο τεύχος Απριλίου του μηνιαίου εντύπου που εκδίδει, απαντά στην κριτική που της ασκείται, κυρίως από πλευρά της Γερμανίας, όσον αφορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, τονίζοντας ότι είναι πρόσκαιρη.

«Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι προσωρινής φύσης και ότι παραμένουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα εργαλεία αντιμετώπισης τυχόν ανοδικών τάσεων στη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα τιμών, με τρόπο αποτελεσματικό και έγκαιρο», αναφέρει στο άρθρο της η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ διέθεσε φέτος, μέσω δύο δημοπρασιών, ρευστότητα ύψους 1 τρισ. ευρώ προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με στόχο την αποτροπή εκδήλωσης μιας νέας πιστωτικής κρίσης, ενώ ο πρόεδρός της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει ανοικτό το ζήτημα του τερματισμού της πολιτικής αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδοτικών πράξεων, της ΕΚΤ παραμένει στο επίπεδο του 1% από το Δεκέμβριο του 2011.