Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με τους ομολόγους της της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας για να συζητήσουν για «το μέλλον της νομισματικής ένωσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για μια «άτυπη ανταλλαγή ιδεών».

Η Μέρκελ θα δεχθεί τους πρωθυπουργούς Πέδρου Πάσους Κουέλιου και Φρέντρικ Ράινφελντ και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν για ένα δείπνο στο Μέσεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου. Δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο αυτό.

Οι τέσσερις ηγέτες θα έχουν συνομιλίες για «ευρωπαϊκά θέματα και για το μέλλον της νομισματικής ένωσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «θέματα της επικαιρότητας», κυρίως η Ελλάδα και οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, και «το (ευρωπαϊκό) συμβούλιο του Μαρτίου» θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Αυτού του είδους οι συναντήσεις θα πολλαπλασιαστούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σημείωσε ο Ζάιμπερτ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι 26 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, μέσω μιας νέας συνθήκης για την οποία οφείλουν να συνεννοηθούν ως την σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι η Γερμανία «ελπίζει πολύ» ενόψει των διαπραγματεύσεων αυτών στην επίτευξη ως τότε «ενός φιλόδοξου αποτελέσματος».

Το ραντεβού της ερχόμενης εβδομάδας θα φέρει στο ίδιο τραπέζι σκόπιμα τους εκπροσώπους χωρών με διαφορετικά συμφέροντα.

«Η καγκελάριος επιζητεί μια ανταλλαγή απόψεων σε βάθος σε έναν μικρό κύκλο συναδέλφων», εξήγησε ο Ζάιμπερτ, «και η σύνθεση του κύκλου αυτού αντανακλά την ποικιλία που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό θα επιτρέψει «την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων για την Ευρώπη» και σε αυτό έγκειται «η γοητεία αυτής της εκδήλωσης».

Η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται μεταξύ των χωρών της λεγόμενης «περιφέρειας» της ΕΕ, οι οποίες αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη βοήθεια των εταίρων τους.

Η Αυστρία, όπως και η Γερμανία είναι η μία από τις έξι χώρες της ευρωζώνης με το υψηλότερο αξιόχρεο, το τριπλό Α, και παραδοσιακά οι θέσεις της βρίσκονται κοντά σε αυτές της Γερμανίας.