Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα νέους, παρεμβατικούς κανονισμούς, που θα εξασφαλίζουν ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωζώνης δεν παραβαίνουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ο δανεισμός τους θα μειωθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση ενός κοινού τίτλου χρέους στο μέλλον.

Η Κομισιόν, που αποτελεί τον ανώτατο φορέα των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης, παρουσίασε ένα σχέδιο κανονισμού, που θα της επιτρέπει να ελέγχει τα σχέδια προϋπολογισμού στις χώρες της Ευρωζώνης, από τα μέσα Οκτωβρίου, και θα ζητά αναθεωρήσεις αν αυτά δεν ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες της Ε.Ε.

Ο κανονισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει τη νομική βάση μιας ισχυρής επίβλεψης στις πολιτικές κάθε χώρας, ιδίως όσων ήδη εισπράττουν οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, ή αντιμετωπίζουν έντονη οικονομική αστάθεια.

«Για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, τα κράτη-μέλη χρειάζεται να κάνουν το δικό τους “κουμάντο” όσον αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης να υιοθετήσουν την ισχυρότερη ενοποίηση στην ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι στόχοι που οδηγούν σε αυτό το πακέτο, δηλαδή οικονομική ανάπτυξη, οικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχεία, συνδέονται μεταξύ τους. Χρειαζόμαστε όλες αυτές τις χώρες αν θα πρέπει να προχωρήσουμε, σε αυτή την επείγουσα στιγμή για μια Ευρώπη, στην οποία η συνεργασία μας θα εξισορροπείται από την ισχυροποίηση των ευθυνών», προσέθεσε.

Εφόσον μια ισχυρότερη επίβλεψη και έλεγχος στις πολιτικές της Ευρωζώνης εδραιωθεί, οι 17 χώρες του κοινού νομίσματος θα μπορούσαν να δανειστούν από κοινού, μέσω ενός «ομολόγου σταθερότητας».

Η Κομισιόν έθεσε τρεις βασικές επιλογές για μια έκδοση ενός τέτοιου κοινού τίτλου χρέους, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζει πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο τρόπο. «Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι κάθε κίνηση στην κατεύθυνση της εισαγωγής ομολόγων σταθερότητας θα ήταν εφικτή και επιθυμητή, εάν υπάρχουν συγχρόνως σταθεροποιητική πειθαρχία όσον αφορά τους προϋπολογισμούς», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.