Ότι οι αποφάσεις που πήρε η Καγκελάριος Μέρκελ το 2008 έφεραν την επιδείνωση της κρίσης δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters o μεγαλοεπενδυτής και οικονομολόγος Τζορτζ Σόρος, τονίζοντας επίσης ότι η ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

«Οι οικονομίες δεν αντέχουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν θα πετύχει. Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν να πετύχει. Άφησαν την κρίση να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Δεν έχουν άλλα σχέδια να φέρουν στο “τραπέζι”. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να λύσουν το πρόβλημα», τονίζει.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να έχουν ανακόψει την τόσο δραματική πορεία της κρίσης απαντά ότι «το Γερμανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση του EFSF και είπε ότι αυτό είναι και το “τέλος αυτού του δρόμου”. Η Άγκελα Μέρκελ συνειδητοποίησε ότι δημιούργησε την κρίση και τώρα πρέπει να βρει τη λύση. Το 2008 όταν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Α. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας λύσης εθνικής για κάθε χώρα και όχι συνολικά ευρωπαϊκής. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αποσύνθεση που αργότερα επιταχύνθηκε.

Μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα, από την οποία η Ευρώπη δεν θα ήταν προστατευμένη ώστε να μην επηρεαστεί, θα μπορούσε να φέρει την κατάρρευση όχι μόνο του ελληνικού οικονομικού συστήματος, αλλά και της Ευρώπης ή ολόκληρου του κόσμου. Γιατί όλες οι οικονομίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους».