Για το άδικο φορολογικό σύστημα που κληρονόμησε η κυβέρνηση έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Μέχρι να το αλλάξουμε, πρέπει να το υποστούμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «εάν δεν πιάσουμε αυτούς τους στόχους του προϋπολογισμού, θα έχουμε άλλες επιπτώσεις», αναφερόμενος στον περιβόητο «κόφτη».

Ο υπουργός είπε ότι τα έσοδα στο 9μηνο ξεπέρασαν κατά 1,4 δισ. τους στόχους σημειώνοντας πως η αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι πληρώνουν οι λαθρέμποροι, καταπολεμάται η διαφθορά και αυξήθηκαν οι έλεγχοι. «Έχουν ξεκινήσει δράσεις, που τόσα χρόνια παρέμεναν… στα χαρτιά», σημείωσε.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως θα ισχύσει και φέτος το επίδομα αλλά το σχετικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή Τσακαλώτου-Χουλιαράκη από την Ουάσινγκτον.

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 ανέφερε ότι θα είναι πιο δίκαια καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.

Χαρακτήρισε «αστικούς μύθους» όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί για το τι θα περιλαμβάνει το νέο περιουσιολόγιο. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως στόχος είναι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση μετά από αυτό να βάλουμε φόρο στο σύνολο της περιουσίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνεται αυτόματα ο συμψηφισμός οφειλών και επιστροφής φόρων, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Σχετικά με τον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν πιο δίκαιο φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. «Τελειώνουν οι αντικειμενικές αξίες, θέλουμε να πάμε σε ένα σύστημα εμπορικών αξιών», είπε και εκτίμησε πως θα γίνει μέσα στο 2017.

Αναφορικά με τις αποδείξεις, ξεκαθάρισε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει υποχρέωση για τη συλλογή και προσκόμισή τους.

Για την  «έκρηξη» στους πλειστηριασμούς ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κατάσχεση α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο».

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 ανέφερε ότι θα είναι πιο δίκαια καθώς στόχος είναι να μειωθούν για τα παλαιά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα πιο καινούργια και ακριβά.