Απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και αναμένεται να σημειώσουν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, με την Deutsche Bank να παρασύρει πτωτικά τις χρηματοοικονομικές μετοχές αφού είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση της ζητά δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση πώλησης τίτλων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 7,3% – σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη STOXX 600. Η γερμανική τράπεζα είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης της ζητά να καταβάλει 14 δισ. δολάρια προκειμένου να προχωρήσει σε διακανονισμό της έρευνας για τις πωλήσεις τίτλων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις της τράπεζας και των επενδυτών για τέτοιου είδους απαιτήσεις. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τελικό ποσό, αλλά εάν φθάσει κοντά στα 14 δισ. δολάρια, θα πλήξει σοβαρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της Deutsche και ενδεχομένως να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πιέσεις δέχονταν και άλλες χρηματοοικονομικές μετοχές. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,4%, με τις μετοχές των Royal Bank of Scotland , Credit Suisse και UBS να σημειώνουν πτώση μεταξύ 2,2% και 4,1%.

Στις 11:21 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση κατά 0,3%. Έπειτα από απώλειες κατά 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Ιουνίου.

Σε αρνητικό έδαφος κινείτο και ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των μετοχών Πετρελαίου και Αερίου κατέγραψε νωρίτερα πτώση σχεδόν κατά 1%, ενώ οι μετοχές των Royal Dutch Shell και BP κατά περίπου 0,7%.