Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ κατηγόρησε σήμερα τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι διέπραξε «ένα μεγάλο πολιτικό σφάλμα» επικαλούμενη την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους τίτλους του ελληνικού χρέους.

«Εάν αυτή ήταν πραγματικά η άποψή της, ως καλή γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα έπρεπε να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον επικεφαλής της ενδιαφερόμενης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, τροφοδότησε και αυτή από την πλευρά της την φημολογία», δήλωσε ο Ζακ Ντελόρ σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Απέναντι στην αύξηση των κινδύνων και της αβεβαιότητας, και στην αναγκαιότητα να πεισθούν οι αγορές, ορισμένες τράπεζες έχουν ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαίου τους», είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 7 στη Μασσαλία, αναφερόμενη στους κινδύνους που διατρέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέναντι στην κρίση του χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Ζακ Ντελόρ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η BNP, η Credit Agricole και η Societe Generale έχουν στην διάθεσή τους «τα μέσα να πράξουν τα αναγκαία, χωρίς να ενοχλήσουν την πελατεία τους».

Εκτιμώντας ότι «ο συναγερμός» που σήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν «υπερβολικός», ο Ζακ Ντελόρ επέκρινε «τις κακές γλώσσες» της δεξιάς, χαρακτηρίζοντάς την «σοφό παπαγαλάκι που έχει χάσει τον δάσκαλό του «.

«Δεν είναι πλέον πλαισιωμένη από τον κ. Μισκά, τον γενικό γραμματέα της γαλλικής προεδρίας», είπε αναφερόμενος στον κάποτε υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Ο Ζακ Ντελόρ εκτίμησε ότι για να ανακοπεί ο τραπεζικός πανικός θα έπρεπε «αύριο, επειγόντως, οι κυβερνήσεις μας να υποβάλουν στα Κοινοβούλια και να επικυρώσουν» το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Και εκείνη τη στιγμή ήδη να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «στρώμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ».