Η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε σήμερα να μην προκαλέσει σοκ στις αγορές πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ αναμένεται να έχει μια τεταμένη συζήτηση για την πολιτική του αναφορικά με την παραγωγή αργού, με το Ιράν να επιμένει στο δικαίωμά του να την αυξήσει.

Η ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές προηγούμενες συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, όπως τον Δεκέμβριο του 2015 όταν ο Οργανισμός απέτυχε να συμφωνήσει σε επίσημο στόχο για την παραγωγή για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Αρκετές πηγές από τον ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο θα προτείνουν τον καθορισμό νέου κοινού πλαφόν σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και πάλι η βαρύτητα που έχει ο ΟΠΕΚ και να τερματισθεί ο πόλεμος για μερίδιο στην αγορά που έχει πλήξει τις τιμές και έχει μειώσει τις επενδύσεις.

Η αποτυχία επίτευξης μια συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τους φόβους στην αγορά ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ίσως αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή για να τιμωρήσει τους ανταγωνιστές της και να ανακτήσει πρόσθετο μερίδιο στην αγορά.

«Θα είμαστε πολύ ευγενικοί στην προσέγγισή μας και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε σοκ στην αγορά με κανένα τρόπο», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ο νέος υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβία Χαλίντ αλ-Φαλίχ.

Απαντώντας σε ερώτηση για εάν το Ριάντ θα προτείνει τον καθορισμό νέου ενιαίου πλαφόν για την παραγωγή, δήλωσε: «Αυτό θα το κάνουμε όταν υπάρξει ανάγκη». Πρόσθεσε ότι θα ακούσει οτιδήποτε φέρνει το Ιράν στο τραπέζι.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα ταχθεί υπέρ ενός νέο κοινού πλαφόν στην παραγωγή και επιθυμεί η συζήτηση να επικεντρωθεί στα μεμονωμένα ανώτατα όρια παραγωγής της κάθε χώρας.

«Χωρίς ανώτατα όρια ανά χώρα, ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα», δήλωσε ο Ζανγκανέχ σε δημοσιογράφους. Επέμεινε ότι η Τεχεράνη δικαιούται ένα όριο – βάσει του ιστορικού των επιπέδων παραγωγής – της τάξης του 14,5% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ αντλεί 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι στο Ιράν θα αντιστοιχούσε ένα όριο της τάξης των 4,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα – αρκετά υψηλότερα από την τρέχουσα παραγωγή των 3,8 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχεράνης, και των 3,5 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Έως τον Δεκέμβριο του 2015, ο ΟΠΕΚ είχε πλαφόν 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα – που ίσχυε από τον Δεκέμβριο του 2011, αν και ουσιαστικά τα μεμονωμένα όρια παραγωγής είχαν εγκαταλειφθεί χρόνια πριν. Εάν καθοριστεί ένα επίπεδο κάτω από τα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυτό ουσιαστικά θα αντιπροσωπεύει μια μείωση.