Δραματικές διεργασίες και συνεχείς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς ορισμένοι τραπεζίτες επιχειρούν μια τελική προσπάθεια προσέγγισης, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση συγχωνεύσεων, ως άμυνα στην επερχόμενη απώλεια ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων, μέσω της υπαγωγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και τη de facto κρατικοποίησή τους.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες, λόγω του roll over των ελληνικών ομολόγων αλλά και της Διαγνωστικής Μελέτης της BlackRock, ρίχνουν και πάλι στο τραπέζι τα τραπεζικά deals. Και μέσω της δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων να επιχειρηθεί, αφενός η προσέλκυση ξένων συμμάχων και επενδυτών και αφετέρου η εξασφάλιση χρηματοδοτικών ροών, καθώς οι κάνουλες της ΕΚΤ αρχίζουν να στερεύουν για τις ελληνικές τράπεζες, που ήδη προσφεύγουν στον μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, για να αντλήσουν (ακριβότερη) ρευστότητα.

Σύμφωνα με την εφημερία «Αξία» υπήρξαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρών ανδρών της Alpha Bank και της Eurobank, προκειμένου να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία, ενώ παράλληλα, από την πλευρά της Alpha, έχει ήδη ζητηθεί από το Κατάρ να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στρατηγικά είτε στην Alpha, μετά από αύξηση κεφαλαίο, είτε στο υπό δημιουργία σχήμα, μετά από συγχώνευση με τη Eurobank. Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγλες, η απάντηση από τον βαθύπλουτο ηγέτη των Εμιράτου αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα, και ανάλογα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Άλλωστε, οι συζητήσεις με το Κατάρ για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ με τελικό ποσοστό που ουσιαστικά θα το καθιστά κυρίαρχο στην Alpha, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Και ενώ Alpha και Eurobank έχουν περάσει πλέον στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, υπάρχει «σφήνα» από την Εθνική, που διαπιστώνει ότι τυχόν συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών μπορεί να της στερήσει τον κυρίαρχο ρόλο. Και εκ νέου θέτει στην πολιτική ηγεσία το ζήτημα της απορρόφησης μεγάλης τράπεζας, ώστε να αμβλυνθούν και οι δυσμενείς εντυπώσεις που έχει προκαλέσει στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους ιδιαίτερα, η κατάρρευση της αποτίμησης της ναυαρχίδας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και τούτο γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν λησμονούν ότι πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, είχαν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της στα 5,20 ευρώ, με τρέχουσα αποτίμηση 2,78 ευρώ.