Το σουσάμι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι δύσκολο για τον οργανισμό μας να τα απορροφήσει, λόγω του σκληρού εξωτερικού τοιχώματος (κύτος του σπόρου). Η κατανάλωση του σουσαμιού σε μορφή πάστας (ταχίνι) επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση αυτών των θρεπτικών συστατικών. Το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υλικά (2 μερίδες)
- 1 κ.σ. (15 ml) ταχίνι
- ¼ φλιτζάνι (80 ml) νερό
- 3 κ.σ. (45 ml) χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. (15 ml) μουστάρδα Dijon
- 1 κ.σ. (15 ml) ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. λιναρόσπορο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά.
- Βήμα 2: Το dressing είναι έτοιμο και μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Συνδυάστε το με πράσινη σαλάτα και άλλα λαχανικά της επιλογής σας.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (2 κ.σ.)
- Ενέργεια: 160 kcal
- Υδατάνθρακες: 16,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 4,1 γρ.
- Λιπαρά: 13,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 4,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI