Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς τα κέρδη των μετοχών στους κλάδους των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών προϊόντων πρόσφεραν στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές παρά τις ενδείξεις για αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300, που χθες υποχώρησε κατά 0,9%, ενισχυόταν νωρίτερα κατά 0,6%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η άνοδος του δείκτη Euro STOXX 50 index.

Ο δείκτης FTSEurofirst καταγράφει πτώση περίπου 7% από τις αρχές του έτους, με τις χρηματιστηριακές αγορές να έχουν δεχθεί πλήγμα από τις ενδείξεις επιβράδυνσης στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, και τα στοιχεία για αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο Λεξ Βαν Νταμ, από το επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund)Hampstead Capital, είπε ότι οι προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρουν στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται και κάποιου είδους προσαρμογή στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Η μετοχή της Telecom Italia κατέγραφε από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με άνοδο περίπου 4%, ύστερα από τα σχόλια των ηγετών της Ιταλίας και της Γαλλίας ότι θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλες επιχειρήσεις που να μπορούν είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

Η Credit Agricole ενισχυόταν κατά 1,5% μετά τη δέσμευσή της να ενισχύσει την εξοικονόμηση κόστους έως το 2019, ενώ η Heineken σημείωνε άνοδο κατά 1,3% μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την Goldman Sachs σε «buy» από «neutral».

Ωστόσο, απώλειες κατέγραφαν οι μετοχές της Volkswagen καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με κλήτευση από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την έρευνα για τις εκπομπές ρύπων, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει κάποια μοντέλα της VW.