Η διεθνής κατάσταση με φόντο τη μεγάλη υποχώρηση των χρηματαγορών θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεφωνικής σύσκεψης που θα έχουν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ.

Την είδηση ανακοίνωσε η γαλλική προεδρεία και επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πως η ατζέντα θα εστιαστεί στην τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη.

Την κατατρακύλα των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ακολούθησε και η Ασία με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει σε χαμηλό 5μήνου. 

Κίνα και Ιαπωνία απηύθυναν έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. 

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία διεθνώς πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων.