Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια έπεισε το υπερχρεωμένο Πουέρτο Ρίκο να του δανείσουν μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds της Αμερικής. Τα κίνητρα για εκείνα ήταν πολλά, καθώς θα είχαν απόδοση 20% ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμά του, το Πουέρτο Ρίκο όφειλε να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής, ακόμη κι αν αυτή ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ή η μισθοί των δασκάλων.

Λίγους μήνες αργότερα, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή», το Πουέρτο Ρίκο ξέμεινε και πάλι από χρήματα και είχε διαλυθεί η σχέση ανάμεσα στην αμερικανική κτήση και τους επίδοξους σωτήρες της. Τη θέση της είχε καταλάβει μια ασυνήθιστη πολιτική και οικονομική μάχη για το μέλλον του Πουέρτο Ρίκο.

Επιφανειακά, σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα αφορά το να το Πουέρτο Ρίκο έχει δικαίωμα πτώχευσης και προστασίας από τους πιστωτές του, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια δολάρια των επενδυτών. Αποτελεί όμως ένα τεστ που θα αποδείξει αν η ανερχόμενη τάξη των βαθύπλουτων Αμερικανών έχει τη δύναμη να κατευθύνει την τύχη του εδάφους όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Επιχειρώντας να αποτρέψουν κάθε πρόταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους, hedge funds και χρηματοπιστωτικές εταιρείες συσπειρώθηκαν και πληρώνουν δεκάδες πρόσωπα με επιρροή , ενώ έχουν σχηματίσει συμμαχίες με ακτιβιστές του Tea Party.

Η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν ήρθε στο Πουέρτο Ρίκο και τα 3,5 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν με τη χώρα να χρωστά πλέον 70 δισεκατομμύρια, χρέος μεγαλύτερο από όλες τις ΗΠΑ πλην δύο. Περίπου το 1/3 από αυτά, το οφείλει σε hedge funds.