Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης χρέους «σαν ένα κύμα» από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι «πραγματικός», δήλωσε η νέα Φιλανδή υπουργός Οικονομικών, καλώντας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ιταλίας.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κρίση να εξαπλωθεί ως ένα κύμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον αποτρέψουμε», δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν στον κρατικό ραδιοσταθμό YLE.

Οι δηλώσεις αυτές σημειώνονται στον απόηχο των ανησυχιών του επενδυτικού κοινού σχετικά με την κατάσταση της Ιταλίας, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 1,9 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 120% του ετήσιου ΑΕΠ της.

«Η Ιταλία, το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της, και να λάβει τις αποφάσεις της, όπως έκανε και η Ελλάδα. Πρέπει να λάβει οικονομικά μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα», είπε η υπουργός.

Η Φινλανδία, έχει λάβει σκληρή γραμμή για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη και τώρα αρνείται τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε νέα δάνεια τα οποία δεν θα συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις.

«Το σύνθημά μας είναι ότι η Φινλανδία προσπαθεί να περιορίσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι για αυτή τη θέση δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης».

«Εμείς δεν συμμετέχουμε σε προγράμματα ή σχέδια στήριξης που δεν συνοδεύονται από εγγυήσεις», επανέλαβε.