Η Τράπεζας Πειραιώς με την πρόταση κοινής εξαγοράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας έδωσε το έναυσμα για κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της HSBC.

Ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 22 Ιουλίου διατηρεί την τιμή-στόχο στα 3,7 ευρώ και τη σύσταση «underweight» για την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά αναφέρει ότι βλέπει ρίσκα εκπλήρωσης σε ένα τέτοιο deal καθώς και πολιτικά εμπόδια που σχετίζονται με την πώληση κρατικής περιουσίας «με έκπτωση».

Η HSBC επισημαίνει ότι αν και η πρόταση για το Τ.Τ. είναι κατανοητή, αφού αυτό εμφανίζει σημαντική ρευστότητα που λείπει από τον κλάδο, δεν ισχύει το ίδιο για την Αγροτική, αφού πρόκειται για «μία κρατική τράπεζα με νοοτροπία που πολύ απέχει από αυτήν μιας Εμπορικής Τράπεζας και με μάλλον αδύναμη κεφαλαιακή θέση καθώς και με χειρότερη έναντι του ανταγωνισμού ποιότητα ενεργητικού».

Ο οίκος θεωρεί πιθανό να υπάρξουν αντιπροσφορές από την Εθνική και τη Eurobank, ενώ εκτιμά ότι δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μια πώληση εκ μέρους του Δημοσίου χωρίς να διενεργηθεί κανονικός διαγωνισμός.

Τέλος, η HSBC αμφισβητεί την ικανότητα της Πειραιώς να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο deal χωρίς αύξηση κεφαλαίου – λόγω και της χειρότερης κεφαλαιακής βάσης που διαθέτει σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.