Κατοικία: Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ

Δυσμενείς προβλέψεις και για το 2012


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:42
01/07/2011
Κατοικία: Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ
1
loading

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας (από τότε δηλαδή που υπάρχουν στοιχεία) θα είναι φέτος οι επενδύσεις σε κατοικίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που θα εκδοθεί θα αντιπροσωπεύει λιγότερες από 50.000 κατοικίες (42.000-46.000 κατοικίες) , δηλαδή θα είναι μειωμένες κατά 50% περίπου σε σύγκριση με το 1997 και κατά 77% περίπου σε σύγκριση με το 2005 που ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για κατοικίες βρέθηκε στο ανώτατο ιστορικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάθε οικοδομική άδεια προβλέπει την κατασκευή περισσότερων από 2 κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία του realestatenews.gr, η πτώση στις κατασκευές νέων ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2007, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια υπερβάλλουσας προσφοράς. Από τότε μέχρι σήμερα η υποχώρηση ήταν ραγδαία αφού σήμερα ο αριθμός των νέων κατοικιών για τις οποίες εκδίδονται οικοδομικές άδειες είναι περίπου στο 60% των αντιστοίχων του 2007.

Τα στοιχεία των αδειών δεν απεικονίζουν την έκταση του προβλήματος και αυτό γιατί πολλές κατοικίες για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες από το 2007 μέχρι σήμερα, τελικά δεν προχωρούν στο στάδιο της κατασκευής ή κάποιες από αυτές έφτασαν μέχρι τα μπετά και στην συνέχεια σταμάτησαν.

Tα τελευταία χρόνια εκτελείται στο σύνολο ή μέχρι σε κάποιο στάδιο της κατασκευής το 60% των αδειών οικοδομής που εκδίδονται κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω οικονομικής δυσπραγίας και αδυναμίας χρηματοδότησης των κατασκευών.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές εκδίδουν άδεια οικοδομής προκειμένου να κατοχυρώσουν τους όρους δόμησης που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που το κάνουν προκειμένου να «υπερασπίσουν» την εμπορική αξία της περιουσίας τους και για αυτό πωλούν το αγροτεμάχιο πακέτο με την άδεια οικοδομής, τόνιζαν χαρακτηριστικά οικονομικοί αναλυτές.

«Αν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες στην οικονομία είναι πολύ πιθανό το 2012 ο αριθμός των νέων κατοικιών για τις οποίες θα εκδοθούν οικοδομικές άδειες να πέσει στα επίπεδα των 30.000 κατοικιών. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ολέθρια τόσο για την οικοδομή όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα αφού δεκάδες τοπικές αγορές που βασίζονται στην οικοδομή θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο», τονίζουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της δεκαετίας του 2000 οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην κατασκευή νέων κατοικιών. Από στοιχεία προκύπτει ότι από το 2000 μέχρι το τέλος του 2010 , κτίστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα περισσότερες από 1.200.000 κατοικίες που η αξία τους σε σημερινές τιμές ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Πηγή: realestatenews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ager

    1. Αν θελούν να τα πουλήσουν ας ρίξουν της τιμές. Εγώ 180000 χιλιάρικα για ένα διαμέρισμα 70 τμ δεν δίνω... Βεβαίως είστε ελεύθεροι να ψάξετε για άλλον αγοραστή.
    2. Περι οικολογίας: Νομιμοποιήστε τα φτωχοαυθέρετα. Άδεια δόμησης 200 τμ σε κάθε χωράφι πάνω από στρέμα με την υποχρέωση να φυτέψει 5 πεύκα που θα ελέγχονται κάθε χρόνο αν υπάρχουν. Έτσι φτιάχνονται δάση και όχι μέσω του ΣΚΑΙ. Οι δε οικολόγοι ας ξεκινήσουν τον αγώνα από τα πυρηνικά εργοστασια των γαλλο-γερμαναραδων.
    3. Αυτή είναι η άποψή μου. Τώρα, αν διαφωνείτε δεν με χαλάει... αφήστε τα όπως είναι. Ίσως έχετε δίκιο ...τι να πω.
    4. Και μια απορία. Οιπερισότεροι δήμαρχοι είναι πολιτικοί μηχανικοί, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες κλπ. Γιατί έτσι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει