Οι αρμόδιοι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πέντε αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο (BRIC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι ήρθε ο καιρός να καταργηθεί η – από ετών – συνήθεια με βάση την οποία ο γενικός επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιοι επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κϊνα, την Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και την Ρωσία, κατέκριναν ευρωπαίους αξιωματούχους που εμμένουν στη θέση πως ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

Οι ονομαζόμενες χώρες της BRIC ζήτησαν με αυτήν την κοινή τους ανακοίνωση να εγκαταληφθεί η απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια, με βάση την οποία αξιώνεται να προέρχεται απαραιτήτως από την Ευρώπη ο γενικός επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή από το Παρίσι έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές ότι η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει να ανακοινώσει την Τετάρτη την υτποψηφιότητά της ως γενικού επικεφαλής του ΔΝΤ, μετά και από και την δηλωθείσα ευρωπαϊκή συναίνεση να υποστηριχθεί για τη θέση αυτή.