Οι δέκα σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών είναι: τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, δομικά υλικά, κατασκευές, τουρισμός, υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ποτά (αλκοολούχα και μη) και καλλυντικά.

Οι κυριότερες γεωγραφικές ζώνες στόχοι της ελληνικής εξαγωγικής πολιτικής είναι με σειρά προτεραιότητας χώρες ΕΕ, Βορείου Αμερικής και Αυστραλία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή- Βόρειος Αφρική, Εύξεινος Πόντος – Καύκασος, Ασία – Άπω Ανατολή, Λατινική Αμερική, Υποσαχαρική Αφρική.

Οι εξαγωγικές προτεραιότητες για κάθε μια από αυτές τις περιοχές αλλάζουν ανάλογα με τη στόχευση έτσι έχει υπολογιστεί ότι για την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία η πρώτη πεντάδα των προϊόντων στα οποία θα εστιαστούμε είναι με σειρά προτεραιότητας τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ – πράσινες τεχνολογίες, τουρισμός, υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ενώ στα Βαλκάνια ανεβαίνει πρώτη στη λίστα η κατηγορία ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, ακολουθούν τα τρόφιμα, μπαίνουν στη λίστα και οι κατασκευές και μετά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός και στα δομικά υλικά.

Οι πέντε σημαντικότεροι κλάδοι για τις εξαγωγές μας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειος Αφρική είναι τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, κατασκευές, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός και δομικά υλικά.

Για τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι ίδιες με διαφορετική κατάταξη όμως καθώς πρώτα έρχονται τα τρόφιμα μετά ακολουθούν οι κατασκευές και μετά ο κλάδος ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες ενώ στη λίστα μπαίνουν τα ποτά και το real estate.

Για την Ασία και την Απω Ανατολή ενδεχομένως ο σεισμός στην Ιαπωνία να αλλάξει μερικώς τις προτεραιότητες και τις δράσεις αλλά εντούτοις στον προγραμματισμό βλέπουμε και πάλι πρώτα τα τρόφιμα, ακολουθεί ο κλάδος ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, δομικά υλικά, τουρισμός και κατασκευές.

Στη Λατινική Αμερική και πάλι η στόχευση εστιάζεται στα τρόφιμα, ενέργεια – ΑΠΕ- πράσινες τεχνολογίες, ποτά, συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός αλλά στη λίστα μπαίνει γι αυτή τη γεωγραφική περιοχή και η ναυτιλία.

Τέλος για την Υποσαχαρική Αφρική ο κλάδος , υγεία – φαρμακευτικά προϊόντα – ιατρικός εξοπλισμός έρχεται πρώτος μεταξύ των πέντε προτεραιοτήτων μας ακολουθούν συσκευές – μηχανολογικός και βιομηχανικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και στη συνέχεια μπαίνουν στη λίστα τα έπιπλα – είδη σπιτιού και τέλος τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας οι δράσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της οικονομικής διπλωματίας είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού και στοχευμένου προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν (5-8 Απριλίου 2011), τον Καναδά (10-14 Απριλίου 2011), το Ουζμπεκιστάν (Μάϊος 2011), την Ινδία (Ιούνιος 2011), Νότια Κορέα (Ιούλιος 2011), Σερβία (Σεπτέμβριος 2011) και Ιράκ που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Ημέρες πληροφόρησης Επιχειρηματιών» με την 5η διοργάνωση που προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα (28 Απριλίου 2011) και οι επόμενες θα πραγματοποιηθούν μία το καλοκαίρι και μια πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Για την πληροφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας θα υπάρξουν και πλήθος άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ θα υπάρξει υποστήριξη αποστολών και συμμετοχών σε εκθέσεις που μας ενδιαφέρουν σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ΟΠΕ, Invest In Greece, επιμελητήρια, περιφέρειες, σύνδεσμοι και υπηρεσίες του δημοσίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ σχεδιάζονται ημερίδες δικτύωσης και επιχειρηματικών επαφών για την προώθηση της ελληνικής τεχνογνωσίας σχετικά με την οργάνωση και προετοιμασία των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία το 2018 και το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου του Κατάρ το 2022.

Επίσης διοργανώνονται επτά με οκτώ διαδικτυακά σεμινάρια αφιερωμένα σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε συνεργασία με τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών μας στις πέντε ηπείρους και των εμπλεκομένων κλάδων για τις ΑΠΕ για τα βιολογικά προϊόντα, για κρασιά και αλκοολούχα ποτά, για τις πιστοποιήσεις κλπ. ενώ θα δοθεί έμφαση και στο πρόγραμμα «hosted Buyers Program» της Helexpo.

Επιπλέον για την εμβάθυνση των σχέσεων με τον απόδημο ελληνισμό προγραμματίζεται η διοργάνωση ενός «Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συνεδρίου» του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού στο ΕΒΕΑ από 7 μέχρι 10 Ιουλίου 2011.

Τέλος από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους αυξάνεται κατακόρυφα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 τα αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου (Agora) σημείωσαν αύξηση σε σχέση με το 2099 κατά 84% και έφτασαν τα 8.307 σε αριθμό. Σημειώνεται ότι η πύλη αυτή δέχεται πληροφορίες από τις οικονομικές και εμπορικές υπηρεσίες όλων των πρεσβειών μας και υπολογίζεται ότι κάθε μήνα καταχωρούνται 600-800 ενημερώσεις για όλες τις θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν την ελληνική επιχειρηματικότητα.