Πτώση σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά τις ώρες των Ασιατικών συναλλαγών, ύστερα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιαπωνία, το οποίο αύξησε την αβεβαιότητα στον πολιτικό τομέα της χώρας.

Το κυβερνών δημοκρατικό κόμμα της Ιαπωνίας κατάφερε να κερδίσει μόλις 44 από τις 121 έδρες της Άνω Βουλής, στις εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις 56 έδρες που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

To δολάριο διαμόρφωσε υψηλό 2 εβδομάδων έναντι του γιέν σήμερα το πρωί, στην περιοχή του 89,15 από το 88,65 που έκλεισε την Παρασκευή.
Το ευρώ ενισχύθηκε επίσης έναντι του γιέν στο 112,39, ενώ λίγο πριν το άνοιγμα της Ευρώπης, βλέπουμε να διαγράφεται μέρος αυτών των απωλειών με την ισοτιμία να επιστρέφει στην περιοχή του 111,70, ενώ πτωτικά κινείται και το ευρώ έναντι του δολαρίου, στην περιοχή του 1,2580, ύστερα απο την προσέγγιση των αντιστάσεων του 1,2720.

Σημαντική πτώση σημείωσε η στερλίνα, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας προειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών George Osborne ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν και πάλι την οικονομία σε ύφεση.
Σύμφωνα επίσης με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers, η αυξημένες απαιτήσεις αποθεματικών, θα μειώσουν έως και 1 τρις στερλίνες την διαθέσιμή ρευστότητα, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού, και επιβαρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το οικονομικό ημερολόγιο είναι σχεδόν άδειο σήμερα με την μόνη αξιόλογη ανακοίνωση να έρχεται από την πλευρά της Αγγλίας, όπου ανακοινώνεται το τελικό αποτέλεσμα του ΑΕΠ α’ τριμήνου, το οποίο αναμένεται στο 0,3%.
Συγχρόνως δημοσιεύονται και τα στοιχεία του τρεχούμενου λογαριασμού, όπου αναμένεται αύξηση του ελλείμματος στα 4,5 δις στερλίνες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι σήμερα ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β τριμήνου στις ΗΠΑ, τα οποία οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά, προκειμένου να πάρουν περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, και η ανάπτυξη της Κίνας περιορίζεται.

Πηγή: capital.gr