Ψήφισμα, το οποίο θα αντιτίθεται στις περισσότερες από τις πιθανές λύσεις στην κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνει στα μέσα Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο, «δένοντας τα χέρια» της καγκελαρίου στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας κατέθεσαν πρόταση, η οποία προβλέπει να απαγορευτεί στο μόνιμο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης να επαναγοράζει ομόλογα μετά το 2013 και προτείνει μια σκληροπυρηνική γραμμή, η οποία θα δυσκολέψει τις όποιες συμβιβαστικές διαθέσεις της Άγκελας Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της.

Η κάτω βουλή θα ψηφίσει επί της πρότασης στις 17 Μαρτίου, μετά την σύνοδο της ευρωζώνης στην οποία θα σχεδιαστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τα περαιτέρω μέτρα καταπολέμησης της κρίσης, αλλά πριν την σύνοδο της Ε.Ε. στις 24/25 Μαρτίου, η οποία θα εγκρίνει την όποια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, καταδεικνύοντας την μεγάλη αντίθεση των Γερμανών για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες προβληματικές χώρες, ομάδα 189 κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων απηύθυνε έκκληση στην Γερμανίδα καγκελάριο να μην δεχτεί να μπορούν το προσωρινό ταμείο διασώσεων EFSF ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσουν εθνικά ομόλογα.