Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank απέρριψε ομόφωνα την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλλε η Εθνική τράπεζα, δε σημαίνει ότι η συμφωνία οδηγείται σε οριστικό ναυάγιο. Εξάλλου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για τουλάχιστον ένα μήνα τώρα και φαίνεται ότι αυτή τη φορά το σενάριο της συγχώνευσης είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Οι συνομιλίες συνεχίζονταν μέχρι και αργά χθες το βράδυ. Σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικά η διοίκηση της Alpha Bank συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και απέρριψε την πρόταση της Εθνικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοικητική ομάδα της Alpha Bank (ο πρόεδρος Γιάννης Κωστόπουλος, ο Δημήτρης Μαντζούνης ο Διευθύνων Σύμβουλος αλλά και τα στελέχη της τράπεζας Θεοδωρίδης και Φιλάρετος) απέρριψαν βασικά την πρόταση της Εθνικής, κυρίως λόγω του τιμήματος το οποίο θεώρησαν αρκετά χαμηλό και δευτερεύοντος του γεγονότος ότι στο νέο σχήμα δε θα έχουν τον πρώτο λόγο. Παράλληλα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank τέθηκε και ζήτημα μετρητών στη συμφωνία σε συνάρτηση με την ανταλλαγή μετοχών (η πρόταση της Εθνικής περιλάμβανε 11 μετοχές Alpha προς 8 νέες μετοχές της Εθνικής ή σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha bank).

Από την πλευρά της Εθνικής τράπεζας η διοίκηση του ομίλου φέρεται να είναι ενοχλημένη. Θεωρούν ότι υπέβαλλαν μια οικονομική πρόταση δελεαστική με premium 23,4% ενώ παράλληλα διασφαλίζει στην τράπεζα κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα ενώ θα αντιμετωπιζόταν και το θέμα των προνομιούχων μετοχών δηλαδή τα 950 εκατ ευρώ. Παράλληλα πηγές από την Εθνική τράπεζα κάνουν λόγο ότι υπήρξε μέρος της πρότασης ήταν και η συνδιοίκηση με την ηγετική ομάδα της Alpha Bank.

Η Εθνική ούσα η τράπεζα που υπέβαλλε την οικονομική πρόταση θα πρέπει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Η αποσύρει πλήρως την πρόταση της ή επανέρχεται με τροποποιημένη.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους θεωρείται σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και εκτιμούν ότι η διοίκηση της Εθνικής θα προχωρήσει σε κατάθεση νέας βελτιωμένης προσφοράς.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη καθώς θέλει να ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία, θα οδηγήσει σε συνένωση δυνάμενων στον τραπεζικό τομέα και θα προσελκύσει εκ νέου το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.