Η ρύθμιση για το συμψηφισμό οφειλών προς και από το δημόσιο θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, ούτως ώστε να συμψηφίζονται επιχειρηματικά χρέη προς το Δημόσιο με ανοιχτές οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι να κατατεθεί η ρύθμιση με το φορολογικό νομοσχέδιο και η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζεται φόρος με φόρο και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές που οφείλει το δημόσιο.

Στη σύσκεψη που είχε υπουργός Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαγραφή χρεών, ενώ δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη συμψηφισμού χρεών μεταξύ του δημοσίου και των φορολογούμενων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους των φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Με την νέα ρύθμιση θα μπορεί να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δηµοσίου µε τις πληρωμές που έχουν παγώσει από το υπουργείο οικονομικών Για τους επιτηδευματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε την επιστροφή φόρου εισοδήματος που αναμένουν.

Πάντως ο συμψηφισμός δεν θα μπορεί να διευρυνθεί για άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην συζήτηση που είχε με τους κοινωνικούς φορείς για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίου εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις αυστηρές ποινές για την φοροδιαφυγή και τα τελικά μέτρα θα παριστούν μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε σήμερα ότι θα έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Επίσης, αναφέρθηκε στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογούμενων.

Τι ζήτησαν οι έμποροι

Σειρά προτάσεων για αλλαγές στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο υπέβαλε στο υπουργό Οικονομικών η Εθνική Συνομοσπονδία Έμπορων Ελλάδος, Μεταξύ άλλων προτείνεται:

1. Μη τροποποίηση της παραγράφου 1 του συγκεκριμένου άρθρου που διώκει ποινικά την μη έγκαιρη καταβολή βεβαιωμένων ποσών μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών. Οποιουδήποτε είδους σύλληψη και κράτηση δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται καθόλου.

2. Σύνδεση της μεταχρονολογημένης εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με την καταβολή του Φ.Π.Α., έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει.

3. Μετατροπή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους φορολογούμενους ως βέβαιες και εκκαθαρισμένες και όπου απαιτούνται διαδικασίες ελέγχου να πραγματοποιούνται εντός τακτής προθεσμίας (15 ημερών) από την αίτηση των φορολογουμένων (π.χ. επιστροφές ΦΠΑ), για να κατορθώσουν οι επιτηδευματίες να επωφεληθούν από την προαναφερόμενη ρύθμιση.

4. Άρση του φορολογικού απορρήτου, για απόλυτα συγκεκριμένο ποσό και υποθέσεις που επισύρουν παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

5. Υπαγωγή των ατομικών επιχειρήσεων σε καθεστώς φορολόγησης των κερδών τους παρόμοιο με αυτό των προσωπικών εταιριών.

6. Κατάργηση του ΚΒΣ και αντικατάστασή του με έναν απλό κώδικα διακίνησης προϊόντων.

7. Σύνδεση της καταβολής του Φ.Π.Α. με την εξόφληση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων από τους πελάτες τους.

8. Καταβολή του ΦΠΑ σε ανάλογες δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.