Τέλος στις αδικαιολόγητες αυξήσεις ασφαλίστρων επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ παράλληλα υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τα δικαιώματά τους και τα ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Στο εξής, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα καθορίζονται με βάση τον Δείκτη Ιδιωτικής Ασφάλισης, ο οποίος θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία των τιμών στις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας. Δηλαδή θα είναι ένας δείκτης τιμών ιδιωτικής υγείας, στα πρότυπα του δείκτη τιμών καταναλωτή, για τον πληθωρισμό. Τον δείκτη αυτόν καταρτίζει αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, μαζί με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων στα νοσοκομειακά προγράμματα δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν κάθε χρόνο τον συγκεκριμένο δείκτη κατά περισσότερο από 2 μονάδες. Ετσι, αν ο δείκτης ιδιωτικής υγείας είναι π.χ. 3%, οι αυξήσεις δεν θα υπερβαίνουν το 5%, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, με αυτό το νομοσχέδιο, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει του αναβαθμισμένου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση το επόμενο διάστημα.