Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας. Δύο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον η ευελιξία, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σε συζήτηση για τον νέο χάρτη της ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

«Σε αντίθεση με πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια, κάθε νέα μεγαβατώρα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιορισμούς. Εδώ υπεισέρχεται η ευελιξία και φυσικά οι ευέλικτες τεχνολογίες όπως το φυσικό αέριο ή οι μπαταρίες ή τα αντλιοστάσια – είναι σημαντικές τεχνολογίες που θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμα πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Στάσσης και πρόσθεσε πως με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή.

«Όλα όσα κάνουμε είναι γιατί προσβλέπουμε σε αυτή τη μετάβαση. Βλέπουμε ένα οικοσύστημα στο τέλος αυτής της ενεργειακής μετάβασης και κάνουμε μικρά βήματα, για να φτάσουμε εκεί μέρα με τη μέρα», ανέφερε. Τέλος, σημείωσε πως τη Δευτέρα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υφυπουργό Ενέργειας, Τ. Πάιατ, ώστε να εξηγήσει τα σχέδιά του.

«Νομίζω ότι αυτό είναι στη διεθνή ατζέντα αυτή τη στιγμή, οι συνολικές δραστηριότητες που κάνουμε σε όλη την περιοχή», σημείωσε.

Η Deputy Assistant Secretary για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Kimberly Harrington, μίλησε για την αμερικανική ενεργειακή διπλωματία στην Ευρώπη. Υπογράμμισε πως η Ρωσία προβλέπεται να απολέσει μεγάλο μέρος των παγκόσμιου ποσοστού σε Φ.Α. έως το 2030.

«Οι προβλέψεις της Ρωσίας για διεθνώς εμπορεύσιμο φυσικό αέριο, που είχαν διαμορφωθεί στο 30% το 2021, πρόκειται να μειωθούν στο 15% μέχρι το 2030. Άρα μιλάμε για μια δραματική αλλαγή. Η ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ εστιάζει ιδιαίτερα στο να διασφαλιστεί ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενέργειας», ανέφερε.

«Βλέπουμε επίσης έναν τρόπο σύνδεσης της βόρειας Μακεδονίας και αύξησης της ενεργειακής της ασφάλειας», αναφέρει.