Ο χρόνος τρέχει για τους φορολογούμενους που απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023 αλλά και για όσους θέλουν να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους στο Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ.

Οι μεταβολές και οι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που αποτυπώνονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις 8 Μαρτίου 2024, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που η προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου κάθε έτους.

Από το 2025 η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ακινήτων Ε9 είναι η 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Φέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις από 10 δόσεις με τη πρώτη να καταβάλλεται έως 30 Απριλίου 2024 και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025.

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα. Επίσης οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς του Ε9 που συχνά «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όπως όροφος, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Τα 10 βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.