Δυνατότητες ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ προσφέρει η Εφορία, την ώρα που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται. Στην εκπομπή «Υπάρχει λύση» της Σοφίας Μύτιλη μίλησε ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Ράγγος και εξήγησε τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.

«Οι 24 δόσεις δεν βοηθούν, ιδιαίτερα τα μεγάλα χρέη και γιαυτό πολλοί έχασαν την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε αρχικά ο κ. Ράγγος. Σύμφωνα μςε τα επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι οφειλέτες έχουν χάσει τις δόσεις. «Οι περισσότεροι ξεκίνησαν να πληρώνουν μία -δύο δόσεις και μετά κοκκίνισαν» είπε ο φοροτεχνικός.

Ωστόσο, «υπό προϋποθέσεις σε έκτακτες οφειλές, π.χ. κληρονομικά, υπάρχουν και οι 48 δόσεις» πρόσθεσε. Το επιτόκιο όμως είναι «απαγορευτικό» καθώς είναι υψηλό και φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως το 5,87%, για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά.

Η ρύθμιση των 24 δόσεων αφορά και σε χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Οι δόσεις που μπορεί κάποιος οφειλέτης να ρυθμίσει τα χρέη του προς της Εφορία φτάνουν τις 24. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ράγγος

  • Οι πρώτες 12 δόσεις έχουν επιτόκιο 4,37% και
  • Από την 13η έως την 24η δόση το επιτόκιο φτάνει στο 5,87%.

Τα Επιμελητήρια και οι ενώσεις φοροτεχνικών και λογιστών έχουν προτείνει στην Κυβέρνηση να κάνει μία «γενναία» ρύθμιση για να μην υπάρχουν απώλειες ( να μην χάνουν το πρόγραμμα όσοι εντάσσονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν). «Μία τέτοια είναι αυτή των 120 δόσεων που είχε και τις λιγότερες απώλειες» τόνισε ο φοροτεχνικός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να καλλιεργήσει μία νοοτροπία «κουρέματος» των οφειλών και πολλών δόσεων, εκτίμησε.