Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες ενδεχομένως ξεπεραστεί το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που είχαν καταγραφεί στη Σικελία το 2021 και θεωρείται πλέον η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο ΠΜΟ, που διατηρεί αρχείο των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων σε όλον τον κόσμο, εξετάζει ενδελεχώς όλα τα «ρεκόρ» που ανακοινώνονται όσον αφορά τη θερμοκρασία, την ξηρασία, τις βροχοπτώσεις, την ταχύτητα των ανέμων και τους κεραυνούς. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, «δέχτηκε ότι το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την ηπειρωτική Ευρώπη είναι οι 48,8 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν στη Σικελία στις 11 Αυγούστου 2021», αφού μια επιτροπή ειδικών μελέτησε και επαλήθευσε το γεγονός.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε η Αθήνα, με τους 48 βαθμούς που είχαν καταγραφεί στις 10 Ιουλίου 1977.

Ο Οργανισμός διευκρίνισε πάντως ότι αν σημειωθούν νέα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών στους καύσωνες αυτών των ημερών, θα ανακοινώσει γρήγορα μια προκαταρκτική εκτίμηση και στη συνέχεια θα εξετάσει λεπτομερώς το θέμα.

«Λιώνει» η Ιβηρική

Η Ισπανία ασφυκτιά και πάλι σήμερα, με θερμοκρασίες «ασυνήθιστα υψηλές» για την εποχή, που κατά τόπους ξεπέρασαν και τους 44 βαθμούς Κελσίου, όμως ανέφερε η εθνικής μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε πάνω από τους 44 βαθμούς το απόγευμα σε πολλές πόλεις της Ανδαλουσίας, από την Κόρδοβα μέχρι τη Χαέν, κατά την πρώτη ημέρα του τρίτου καύσωνα που βιώνει η χώρα φέτος το καλοκαίρι.

«Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, όχι συνηθισμένες, μολονότι διανύουμε ήδη την πιο ζεστή περίοδο του έτους», σχολίασε η Aemet στο Twitter, εκτιμώντας ότι σε ορισμένες περιοχές μπορεί να «πέσουν» τα προηγούμενα ρεκόρ.

Αυτές οι «ασυνήθιστα υψηλές» θερμοκρασίες κυμαίνονται 5-10 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για την ενδοχώρα και τις Βαλεαρίδες νήσου. Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί αύριο, με θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 10-15 βαθμούς από τον μέσο όρο για την εποχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε εξάλλου ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει «πολύ υψηλός» για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.