Από τις στάχτες του αναγεννιέται το φοινικοδάσος της Πρέβελης και σύμφωνα με το Σπύρο Ντάφη, ομότιμο καθηγητή δασολογίας στο ΑΠΘ, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους καταστροφολόγους.

«Οταν κάηκε το ωραιότατο φοινικόδασος του Πρέβελη, στις εκβολές του Κουρταλιώτικου ποταμού, ειδικοί και μη, οι περισσότεροι χωρίς γνώση της οικολογικής και βιολογικής συμπεριφοράς των ειδών του γένους Phoenix, στο οποίο ανήκει και ο φοίνικας του Θεόφραστου, έσπευσαν να καταστροφολογήσουν. Προβλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν 30 έως 40 χρόνια για να ανακτήσει το φοινικόδασος το πρότερο μεγαλείο του. Τελικώς διαψεύστηκαν οικτρώς», επισημαίνει ο καθηγητής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του ΕΚΒΥ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Σπύρος Ντάφης είχε συστήσει υπομονή έως το φθινόπωρο, ύστερα από ερώτηση από τη διεύθυνση δασών Ρεθύμνου.

«Σε αντίθεση με τα ζώα και τον άνθρωπο, στα δέντρα δεν γηράσκουν όλα τα μέρη τους συγχρόνως, αλλά παρατηρείται μια κυκλική γήρανση, δηλαδή το κατώτερο μέρος διατηρεί τα νεανικά του χαρακτηριστικά, τα παραβλαστήματα που προέρχονται από την περιοχή αυτή συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα φτυάρια, που δημιουργούνται από το φύτρωμα των σπόρων», εξηγεί ο κ. Ντάφης.

Οι αισιόδοξες εικόνες από την κατάσταση του φοινικοδάσους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία αναβλασταίνουν οι φοίνικες.
πηγή: econews