Η ανθρωπότητα παρακολούθησε με δέος χθες τη δημοσιοποίηση των πρώτων εικόνων από το μακρινό σύμπαν που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το doodle της Google γιόρτασε «την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος που λήφθηκε ποτέ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά

Η NASA παρουσίασε αρχικά μια εικόνα με ένα αστέρι από το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου, το οποίο πεθαίνει σιγά σιγά και καλύπτεται από σκόνη και στρώματα φωτός.

Έπειτα, δημοσίευσε ακόμα μια επιβλητική εικόνα από το σμήνος γαλαξιών του Κουιντέτο του Στέφαν (το πρώτο γκρουπ με γαλαξίες που παρατήρησε ποτέ ο άνθρωπος), όπου δείχνει τεράστια κρουστικά κύματα και παλιρροϊκές ουρές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στιγμιότυπο χαρακτηρίστηκε ως «πρώτη θέση στην παρατήρηση του διαστήματος».

Παρόλα αυτά, τις εντυπώσεις έκλεψε η εικόνα από το νεφέλωμα Carina, καθώς φαίνεται μια θάλασσα από αστέρια και κοσμικούς βράχους, με την υπεριώδη ακτινοβολία και τους αστρικούς ανέμους να διαμορφώνουν κολοσσιαίους τοίχους σκόνης και αέρια.

Οι εικόνες που δημοσίευσε η NASA από το τηλεσκόπιο James Webb:

Η παρουσίαση της NASA:

Η πρώτη εικόνα από το διάστημα

Η εικόνα πρώτη που παρουσιάστηκε στην αρχή της παρουσίασης από τον Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δείχνει το 4,6 δισεκατομμύρια ετών σμήνος γαλαξιών που ονομάζεται SMACS 0723, του οποίου η συνδυασμένη μάζα λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», παραμορφώνοντας το διάστημα για να μεγεθύνει πολύ το φως που προέρχεται από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Διαστημικό τηλεσκόπιο
To τηλεσκόπιο James Webb