Ένα βίντεο από τη Ρόδο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος με τους λαγοκέφαλους και στα Δωδεκάνησα, από το επικίνδυνο ψάρι.

Ο λαγοκέφαλος αποτελεί ένα άκρως τοξικό και επικίνδυνο που δεν πρέπει να καταναλώνει ο άνθρωπος γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Δείτε το βίντεο από τη Ρόδο

@fishingingreece

Τραγική η κατάσταση στη Ρόδο, έχει γεμίσει η #θαλασσα τοξικά λαγοκέφαλα… #Ψάρεμα καλοκαίρι προς λινδο!!! Sofia Logotheti

♬ original sound – Fishing in Greece

Χθες, μάλιστα ήρθε ακόμη ένα βίντεο, αυτή τη φορά από την Κάλυμνο, όπου ένας ψαράς έπιασε με το καλάμι του λαγοκέφαλο βάρους 6 κιλών.

Τι είναι ο λαγοκέφαλος – Πώς ήρθε στη Μεσόγειο

Το είδος είναι κοινό στα τροπικά νερά των ωκεανών της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Πρόκειται για πρόσφατο μετανάστη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έφτασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ και εξαπλώνεται προς τη δυτική Μεσόγειο.

Έχει βρεθεί στις ακτές του Ισραήλ, νότια της Τουρκίας, στην Κύπρο, στις νότιες ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Κρήτη και στη Ρόδο. Το 2013 βρέθηκε στα ύδατα του νησιού Λαμπεντούζα στην κεντρική Μεσόγειο, και το 2015 στα ανοικτά της Μάλτας και σε νερά κοντά στην πόλη Μπέτσιτσι του Μαυροβουνίου, στη νοτιοανατολική Αδριατική Θάλασσα. Ένα δείγμα πιάστηκε στο Γκρισάν (Γαλλία) το καλοκαίρι του 2014. Οι ελληνικές αρχές έστειλαν προειδοποίηση για τα ψάρια.

Στην πατρίδα του (στην Ερυθρά Θάλασσα), ο λαγοκέφαλος ζει σε βραχώδεις πυθμένες από ρηχά παράκτια νερά μέχρι βάθους 250 μέτρων.

Παρόμοια με άλλα ψάρια φούσκα, ο ασημένιος λαγοκέφαλος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης όταν φαγωθεί καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη στις ωοθήκες του και σε μικρότερο βαθμό το δέρμα, τους μύες και το συκώτι του, η οποία τον προστατεύει από τους θηρευτές. Γίνεται τοξικό αφού τρώει βακτήρια που περιέχουν τη τοξίνη.

Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να προκαλέσει στα θύματα διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. Θανατ