Το τελευταίο 48ωρο η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Μακεδονία εκτινάχτηκε στα ύψη καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, Βασίλη Ευαγγελόπουλο, από χθες στους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία καταγράφονται υψηλές συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10).

«Οι συγκεντρώσεις αυτές, που οφείλονται εν μέρει στη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι και αύριο» είπε.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων εντοπίστηκε στον οικισμό της ΔΕΗ, στο Προάστιο Κοζάνης, όπου οι μετρήσεις κατέγραψαν 127 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (mg/m3). Ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 103 mg/m3, η Φλώρινα με 94 mg/m3 και η Κοζάνη με 90 mg/m3.

Ο κ. Ευαγγελόπουλος συμβουλεύει, τέλος, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις να «παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον κατά το επόμενο διήμερο».

Σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου αναμένεται από το ερχόμενο Σάββατο.