Νέα έρευνα έχει χαρτογραφήσει τις επιπτώσεις των ανθρώπινων περιττωμάτων στις παράκτιες περιοχές – και ας πούμε απλώς ότι οι βόλτες στην παραλία δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λύματα της ανθρώπινης δραστηριότητας εισάγουν 6,2 εκατομμύρια τόνους αζώτου στα παράκτια οικοσυστήματα ετησίως.

Έως και το 63% αυτού του αζώτου προέρχεται από επεξεργασμένα συστήματα αποχέτευσης, το 5% εκατό από σηπτικά συστήματα και το 32% από μη επεξεργασμένες εισροές, δηλαδή, τα κόπρανα να πηγαίνουν κατευθείαν στη θάλασσα).

Ποιες περιοχές στον πλανήτη έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

χάρτης με τα παγκόσμια απόβλητα
Α) Παγκόσμιος χάρτης των χερσαίων πηγών (πράσινο έως μπλε) και παράκτια διάχυση εισροών (κίτρινο έως μωβ) των συνολικών λυμάτων Ν, μετρημένο σε log10(gN) και στα δύο. Τα παράκτια φτερά έχουν προστεθεί σε τμήματα γραμμών για να υπερβάλουν τα μοτίβα ώστε να είναι ορατά σε παγκόσμια κλίμακα. Τα ένθετα δείχνουν μεγεθυμένες όψεις των ποταμών Β) Γάγγη, Γ) Δούναβη και Δ) Τσανγκ Τζιανγκ (Γιανγκτζέ), που δείχνουν συγκέντρωση λυμάτων σε υψηλή ανάλυση.

Μόλις 25 λεκάνες απορροής προσφέρουν σχεδόν το ήμισυ του αζώτου των λυμάτων. Αυτές οι λεκάνες απορροής συγκεντρώθηκαν κυρίως στην Ινδία, την Κορέα και την Κίνα, με τον διαβόητο μολυσμένο ποταμό Yangtze να συνεισφέρει στο 11% του παγκόσμιου συνόλου. Για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τα περισσότερα λύματα υποβλήθηκαν σε κάποια επεξεργασία, αλλά τα ακατέργαστα λύματα παρέμειναν ένα σημαντικό πρόβλημα για ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και ορισμένα αφρικανικά έθνη.

Συνολική εισροή αζώτου στα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των παράκτιων χωρών, ανά τύπο πηγής (αποχέτευση, σηπτική, άμεση).
Η συνολική συνολική εισροή λυμάτων είναι 6,2 Tg N, με 3,9 Tg από υπονόμους, 0,3 Tg από σηπτικά και 2 Tg από άμεση είσοδο. Οι κορυφαίες 40 χώρες εμφανίζονται στο οριζόντιο ραβδωτό γράφημα. Οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στον τροχό, ομαδοποιημένες ανά ήπειρο ή μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι τιμές για όλες τις χώρες αναφέρονται επίσης στον Πίνακα S5 στο Αρχείο S1. Σημειώστε ότι η Ολλανδία εμφανίζεται και στις δύο θέσεις (με κόκκινο) για να βοηθήσει στη σύνδεση της κλίμακας των δύο τμημάτων του σχήματος.

«Η τεράστια κλίμακα του πόσο πολύ τα λύματα επηρεάζουν τα παράκτια οικοσυστήματα παγκοσμίως είναι συγκλονιστική», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης σε μια δήλωση. «Αλλά επειδή χαρτογραφούμε τις εισροές λυμάτων στον ωκεανό σε περισσότερες από 130.000 λεκάνες απορροής, τα αποτελέσματά μας προσδιορίζουν περιοχές προτεραιότητας για να βοηθήσουμε τη θάλασσα. Έτσι ώστε ομάδες προστασίας και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας να συνεργαστούν και να μειώσουν τις επιπτώσεις των αποβλήτων στα παράκτια ύδατα σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, χρησιμοποίησαν χωροταξική μοντελοποίηση για να χαρτογραφήσουν τις εισροές αζώτου και παθογόνων οργανισμών στον ωκεανό από τα λύματα σε περίπου 135.000 σημεία σε όλο τον κόσμο.

Οι χάρτες δείχνουν πού Α) οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και Β) οι κοίτες του θαλάσσιου χόρτου επηρεάζονται έντονα (κυψέλες ράστερ στο πάνω μέρος του 2,5% της έκθεσης, κόκκινες κουκκίδες), δεν επηρεάζονται (χωρίς έκθεση σε λύματα N, σκούρες μπλε κουκκίδες) ή επηρεάζονται αλλά όχι στην κορυφή 2,5% (κίτρινες κουκκίδες).
Οι κυψέλες ράστερ αντιπροσωπεύονται ως σημεία που υπερ-αντιπροσωπεύουν οπτικά τον βιότοπο. Το κόκκινο επικαλύπτεται από πάνω, γεγονός που το καθιστά οπτικά κυρίαρχο. Τα μπλε σημεία είναι διαφανή και επικαλύπτονται από τα πράσινα/κίτρινα σημεία, έτσι ώστε οι υψηλότερες πυκνότητες των περιοχών που δεν επηρεάζονται να είναι πιο φωτεινές μπλε.

Αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ειδικά σε περιοχές όπου η εκροή λυμάτων είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχει επίσης σοβαρή επίδραση στη θαλάσσια ζωή. Αν και το άζωτο θεωρείται σημαντικό θρεπτικό συστατικό, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τους ωκεανούς σε μεγάλες ποσότητες, επειδή προωθεί την επιβλαβή άνθηση φυκών, τα οποία με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τον ευτροφισμό και τις νεκρές ζώνες των ωκεανών.

Οι ερευνητές που χαρτογράφησαν τις περιοχές με κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια χόρτα συναντούσαν επίσης σημεία παραγωγής αζώτου. Διαπίστωσαν ότι τμήματα της Κίνας, της Κένυας, της Αϊτής, της Ινδίας και της Υεμένης είναι πιθανό να έχουν επηρεαστεί από τα κοράλλια από τα παράνομα λύματα, ενώ σημεία έκθεσης σε θαλάσσιο χόρτο εντοπίστηκαν στην Γκάνα, το Κουβέιτ, την Ινδία, τη Νιγηρία και την Κίνα. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και είναι πιθανό να έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε όλο το ευρύτερο οικοσύστημα.

Λεκάνες απορροής για τις οποίες το συνολικό Ν υπερβαίνει (κίτρινα έως κόκκινα χρώματα) ή είναι πολύ χαμηλότερα (πράσινα έως μπλε χρώματα) τα αναμενόμενα επίπεδα δεδομένων των προβλεπόμενων εκροών αζώτου/παθογόνου από τη συσχέτισή τους. Παγκόσμιος χάρτης (Α) και διασπορά όλων των λεκανών απορροής, τόσο σε πλήρη έκταση (Β) όσο και με μεγέθυνση (C). Οι λεκάνες απορροής για τις οποίες τα επίπεδα είναι ανάλογα με τις προσδοκίες είναι λευκές στον χάρτη, συμπεριλαμβανομένου του σχεδόν 50% των (πολύ μικρών) λεκανών απορροής για τις οποίες δεν υπάρχουν εισροές αζώτου ή παθογόνων. Οι κουκκίδες στο διάγραμμα διασποράς κλιμακώνονται στο μέγεθος της λεκάνης απορροής.

«Οι εισροές λυμάτων παθογόνων παραγόντων και αζώτου στους παράκτιους ωκεανούς παρουσιάζουν σαφείς προκλήσεις για τα παράκτια οικοσυστήματα, τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πέρα από αυτές τις άμεσες επιπτώσεις, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι εισροές λυμάτων είναι πιθανό να αλληλεπιδράσουν με την πληθώρα ανθρωπογενών στρεσογόνων παραγόντων στα παράκτια οικοσυστήματα, οδηγώντας σε μείωση της αλιείας, απώλεια και υποβάθμιση οικοτόπων και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», καταλήγει η μελέτη.