Τρεις χιλιάδες διαδηλωτές χρειάστηκε να απομακρύνουν οι γερμανικές αρχές από το Γκορλέμπεν της βόρειας Γερμανίας, τελικό προορισμό των ειδικών φορτηγών που μετέφεραν 123 τόνους πυρηνικά απόβλητα.

Υπό υψηλή αστυνομική προστασία, τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα μεταφέρουν τα ραδοενεργ’ απόβλητα που έφτασαν σιδηροδρομικώς από τη Γαλλία έως το Ντάνενμπεργκ της βόρειας Γερμανίας και από εκεί οδικώς στο Γκορλέμπεν, και πρόκειται να αποθηκευτούν σε ένα παλαιό αλατωρυχείο.

Οι διαδηλωτές, στις τάξεις των οποίων συγκαταλέγονταν και βουλευτές του Πράσινου Κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, φοβούνται ότι η προσωρινή αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων σε αυτό το εγκαταλελειμμένο αλατωρυχείο θα εξελιχθεί σε μόνιμη πρακτική, κάτι που σύμφωνα με την Greenpeace είναι μακροπρόθεσμα γεωλογικά επισφαλές.

Το αντιπυρηνικό κίνημα έχει ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα στη Γερμανία ύστερα από την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να παρατείνει κατά μία τουλάχιστον δεκαετία τη λειτουργία των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας, το κλείσιμο των οποίων είχε προγραμματιστεί για το 2020 από τον σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, μία από τις δημοφιλέστερες της χώρας, εκτιμά πως «οι κινητοποιήσεις έδειξαν πως η πυρηνική πολιτική της Μέρκελ τής αποφέρει λίγα, αλλά κοστίζει πολλά».

Οι οικολογικές οργανώσεις φέρονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες από το γεγονός ότι κατάφεραν να κινητοποιήσουν τόσες χιλιάδες κόσμου και να καθυστερήσουν κατά 24 ώρες τη μεταφορά των αποβλήτων, με καθιστικές διαμαρτυρίες πάνω στις ράγες και έξω από τον χώρο αποθήκευσης, αλλά και αιωρήσεις από γέφυρες.

Δείτε βίντεο