Δεύτερο κύμα ακρίδων από την Παραγουάη πλήττει την Αργεντινή, μεγάλη παραγωγό σιτηρών, με την εθνική υπηρεσία ασφάλειας και ποιότητας αγροδιατροφικών της χώρας (Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria, SENASA) να προειδοποιεί τους καλλιεργητές ότι ενδέχεται να κινδυνεύσουν οι σοδειές.

Τα σμήνη των ακρίδων έχουν εισβάλει μέχρι τώρα κυρίως στην επαρχία Φορμόσα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Παραγουάη. Η περιοχή δεν αποτελεί μέρος του σιτοβολώνα της χώρας, της περιφέρειας Πάμπας. Ωστόσο, οι σοδειές μπορεί να υποστούν πλήγμα εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου δεν εμποδίσουν τα αδηφάγα έντομα να μετακινηθούν προς νότο.

«Το δεύτερο κύμα πλήττει μια περιοχή όπου εκτρέφονται βοοειδή και δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες», τόνισε ο Έκτορ Μεδίνα, συντονιστής της SENASA.

Η πρώτη επιδρομή ακρίδων, που μπήκαν στην Αργεντινή από την Παραγουάη τον Μάιο, είχε επίκεντρο την επαρχία Έντρε Ρίος, πιο κοντά στη ζώνη όπου καλλιεργούνται σιτηρά. Πάντως, δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη σοδειά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Το σμήνος στο Φορμόσα «κινείται προς νότια κατεύθυνση», ανέφερε η SENASA σε προειδοποίησή της. «Ο άνεμος του επιτρέπει να κινείται ταχύτερα και αναμένεται να πλησιάσει το Ρίο Μπερμέχο σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη). Ο συναγερμός επεκτείνεται κατά συνέπεια στην επαρχία Τσάκο», πρόσθεσε.

Οι αρμόδιες αρχές της Αργεντινής βρίσκονται σε επαφή με τις ομόλογές τους στην Παραγουάη και στη Βραζιλία και παρακολουθούν την κατάσταση, συνέχισε.

«Αν δείτε ακρίδες, ειδοποιήστε μας. Όσο περισσότερο βρισκόμαστε σε επαφή, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε», πρόσθεσε η SENASA.

Πριν από έναν μήνα, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως παρακολουθούσαν ένα πελώριο σμήνος ακρίδων, που εκτεινόταν σε περιοχή 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.