Η αρχή έγινε στα μέσα Ιουνίου, όταν μεσογειακά κράτη έθεσαν για πρώτη φορά υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα για τη ρύπανση από εντομοκτόνα, χημικά και επικίνδυνες ουσίες, που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον από βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε παράκτιες περιοχές.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στο πλαίσιο της 16ης τακτικής συνόδου των συμβαλλόμενων μερών στη Σύμβαση της Βαρκελώνης και σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης σε ό, τι αφορά τις προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης.

«Τώρα ξεκινά μια νέα φάση για την εφαρμογή της Σύμβασης της Βαρκελώνης καθώς οι θεωρητικές μας δεσμεύσεις οριοθετούνται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της Γραμματείας της Σύμβασης, Μαρία Λουίζα Σίλβα.

Τα χρονοδιαγράμματα και τα υποχρεωτικά μέτρα θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, επισήμανε ενώ τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν την τετραετία 2015–2019 αφορούν στις παράκτιες περιοχές, τα αστικά κέντρα και τις περισσότερες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Θα υλοποιηθούν προγράμματα για τη σωστή διαχείριση των παράκτιων περιοχών και την επεξεργασία των λυμάτων, που καταλήγουν στη θάλασσα με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στις μικρότερες πόλεις και τις τοπικές κοινότητες, που συνεχίζουν να ρυπαίνουν.

Πηγή: econews.gr