Μετά τα Θεοφάνεια θα ξεκινήσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης η ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Την εν λόγω δράση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αρχή έγινε πέρσι στο πλαίσιο κοινής δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και με κεντρικό σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ». Φέτος, υπάρχει αισιοδοξία πως ο αριθμός των ελάτων που θα συγκεντρωθούν θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και δεν θα παρατηρηθούν εικόνες του παρελθόντος με έλατα πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων με το πέρας των γιορτών.

«Έχουμε ήδη στείλει έγγραφο σε όλους τους δήμους να υποδείξουν στους δημότες τους σημεία στα οποία θα μπορούν να συγκεντρώνονται μετά τις γιορτές τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία δεν θα πεταχτούν στον ΧΥΤΑ αλλά θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό υλικό σε δασικές περιοχές» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο FM» ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, αμέσως μετά τη συλλογή των δέντρων, οι υπηρεσίες των δήμων θα αφαιρέσουν τα καρφιά από τα φυσικά έλατα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στα μηχανήματα (θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου). Ακολούθως, κατόπιν υποδείξεων των δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα συγκεντρωθούν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και θα ξεκινήσει ο θρυμματισμός τους και η μετατροπή τους σε πριονίδι.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, εκτός από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμμετέχουν και δήμοι από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία προμηθευόμενοι τα κατάλληλα μηχανήματα για τον θρυμματισμό των δέντρων από τον ΦοΔΣΑ.

«Θέλουμε να το υιοθετήσουν ως πρακτική όλες οι περιφέρειες στην Ελλάδα. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο εύκολα ανταποκρίνεται ο πολίτης όταν του δίνεις εύκολα την πληροφορία, αλλά και τη λύση στο πώς να κάνει ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.