Ακόμα και οι γιγάντιες χελώνες εκπαιδεύονται!

Μπορούν και θυμούνται τις ικανότητες που αποκτούν για χρόνια


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:29
09/12/2019
Ακόμα και οι γιγάντιες χελώνες εκπαιδεύονται!
2
loading

Όπως μας λέει μια νέα μελέτη, έχουμε υποτιμήσει πολύ τη χελώνα.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό «Animal Cognition», η έρευνα έδειξε πως οι γιγάντιες χελώνες μπορούν να μάθουν νέα πράγματα και θυμούνται πώς να τα εκτελούν ακόμα και μια δεκαετία μετά την εκπαίδευσή τους.

Πριν από 9 χρόνια λοιπόν, επιστήμονες του Okinawa Institute of Science and Technology θέλησαν να μετρήσουν τη δύναμη του μυαλού τόσο της γιγάντιας χελώνας των Γκαλαπάγκος όσο και της γιγάντιας χελώνας της Αλντάμπρα.

Δύο ειδών που ζούσαν σε ζωολογικό κήπο της Βιέννης. Στο πλαίσιο μάθησης με θετική ενίσχυση, οι χελώνες έμαθαν να συσχετίσουν μια επιβράβευση (φαγητό) με ένα μπαλάκι ή ξύλο συγκεκριμένου χρώματος.

Το πείραμα επαναλήφθηκε στις 95 μέρες και όλες οι χελώνες θυμούνταν τι έπρεπε να κάνουν. Ακόμα πιο εκπληκτικό ήταν το γεγονός πως δεν είχαν ξεχάσει τη δοκιμασία ακόμα και 9 χρόνια αργότερα!

Η μελέτη είναι σημαντική γιατί ασχολείται με τη νοημοσύνη των ερπετών, μια ομάδα που δεν έχει μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει τα θηλαστικά, τα πτηνά, ακόμα και τα ψάρια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Τόνο Μάσας.

  Όπως μας λέει μια νέα μελέτη, έχουμε υποτιμήσει πολύ τη χελώνα.
  .........................
  Μάλλον έχουμε υπερτιμήσει τους (....)που παριστάνουν τους επιστήμονες. Και δεν χρειάζεται καμιά μελέτη γι αυτό για να αποδειχτεί.
  Αφήστε ρε (....) τα ζώα στην ησυχία τους. Αυτά τα συμπεράσματα δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Φύγετε μακρυά τους.
  Κλεισμένα σε ζωολογικούς κήπους, θετικές διδασκαλίες, και του κ... τα εννιάμερα.
  Εκπαιδεύστε τα ζώα να γυρίσουν στο περιβάλλον που ανήκουν και αφήστε τα ελεύθερα.
  Στα κλουβιά να κλείσετε τους φύλακες και τους επιστήμονες να τους πετάει ο κόσμος φιστίκια. Σιχτίρ κανείς δεν σέβεται τίποτα.

  1. avatar ΒΟΥΛΑ.8

   Συμφωνω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει