Να προσέχουν τις τσούχτρες καλεί τους Βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε.

Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδοθεί σε μεσογειακές περιοχές της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το BBC επικαλείται Έλληνες θαλάσσιους βιολόγους οι οποίοι εκτιμούν ότι η φετινή αύξηση στις τσούχτρες δεν είναι διαφορετική από αυτή που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα έτη και ότι αφορά είδη τσούχτρας που «δεν τσιμπάνε».

Ο συντονιστής του προγράμματος Mediterranean JellyRisk, Στέφανο Πιραΐνο, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο στην Ιταλία, δηλώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επισημαίνει ότι «στη Μεσόγειο έχουμε την τύχη να μην κινδυνεύουμε από θανατηφόρες μέδουσες».

Η αύξηση στον πληθυσμό των μεδουσών αποδίδεται σε διάφορες αιτίες ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Ένας λόγος είναι η αύξηση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και η επεμβάσεις στα παράκτια οικοσυστήματα όπως η κατασκευή τεχνητών υφάλων προστασίας.

Ένας ακόμα λόγος είναι η υπεραλίευση των μεγάλων ψαριών, η οποία έχει ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού των «ανταγωνιστών» και τη δημιουργία περισσεύματος τροφής για τις τσούχτρες.

Σε βάθος χρόνου, προειδοποιούν οι ειδικοί, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια κυριαρχία των μεδουσών εις βάρος των ψαριών στις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη.

Πηγή: econews.gr