Άτομα ραδιενεργού άνθρακα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο πυρηνικών δοκιμών τον εικοστό αιώνα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διάσωση των ελεφάντων και άλλων ειδών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο άνθρακας – 14, μια ραδιενεργή εκδοχή των κοινών ατόμων άνθρακα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της ημερομηνίας θανάτου ενός ζώου, με περιθώριο λάθους ενός έτους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τεχνική της χρονολόγησης θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιθεωρητές άγριας ζωής να καθορίσουν για πρώτη φορά με βεβαιότητα αν το ελεφαντόδοντο που εντοπίζουν αποκτήθηκε νόμιμα ή όχι.

Σημειώνεται ότι το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε το 1989, οπότε προϊόντα που αποκτήθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία είναι παράνομα.

Ο άνθρακας – 14 παράγεται φυσικά όταν οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με άτομα στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ωστόσο τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 οι ΗΠΑ και η πρώην Σοβιετική Ένωση διεξήγαγαν εκατοντάδες υπέργειες πυρηνικές δοκιμές, με αποτέλεσμα να διπλασιάσουν τις συγκεντρώσεις του στοιχείου στην ατμόσφαιρα.

Οι υπέργειες πυρηνικές εκρήξεις απαγορεύτηκαν το 1963 και έκτοτε τα επίπεδα του άνθρακα – 14 μειώνονται σταθερά, καθώς το στοιχείο απομακρύνεται με φυσικές διαδικασίες από την ατμόσφαιρα.

Στις φυσικές διαδικασίες συγκαταλέγεται και η απορρόφηση των ατόμων του άνθρακα από φυτά και ζώα στην τροφική αλυσίδα.

Ο άνθρακας απορροφάται από τα φυτά και συσσωρεύεται στα σάκχαρα και το άμυλο. Στη συνέχεια τα ζώα τρώνε τα φυτά με αποτέλεσμα το στοιχείο να συσσωρεύεται στις τρίχες, τους μύες και τα μάτια τους.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μέτρηση των συγκεντρώσεων του άνθρακα 14 στον ιστό ενός ζώου και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με τα επίπεδα του στοιχείου στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καθορίσουν την ηλικία ενός ζώου, ωστόσο ποτέ δεν είχαν περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδο χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα στους χαυλιόδοντες δυο ελεφάντων που πέθαναν το 2006 και το 2008, καθώς και σε δόντια ελεφάντων και ιπποπόταμων, τρίχωμα πιθήκων κλπ.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, κάτω από ιδανικές συνθήκες η τεχνική χρονολόγησης μπορεί να αποκαλύψει τη χρονολογία θανάτου στους περισσότερους ιστούς, με απόκλιση ενός έτους.

Η μέθοδος ήταν περισσότερο αποτελεσματική σε ιστούς από το 1995 ως το 2000. Το περιθώριο λάθους ωστόσο για τα ζώα που σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια θα αυξηθεί, καθώς ο άνθρακας 14 στην ατμόσφαιρα μειώνεται σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα. Το τεστ με ραδιοάνθρακα κοστίζει περίπου 500 δολάρια και ολοκληρώνεται σε διάστημα 30 ημερών.

Πηγή: econews.gr