Ο απίθανος λόγος που η ζέβρα έχει ρίγες

Το πείραμα με τα καμουφλαρισμένα άλογα και η εξήγηση για τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:19
21/02/2019
Ο απίθανος λόγος που η ζέβρα έχει ρίγες
1
loading

Μια αρκετά πειστική απάντηση πιστεύουν ότι βρήκαν οι επιστήμονες στο μυστήριο γιατί η ζέβρα απέκτησε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις της στην πορεία της εξέλιξής της. Ο λόγος είναι για να ζαλίζει τις ενοχλητικές μύγες και τα άλλα έντομα, ώστε να μην κάθονται πάνω της για να της πιουν το αίμα ή να της μεταδώσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση ή ασθένεια του ύπνου, που προκαλείται από παράσιτο, το οποίο μεταφέρουν μολυσμένες μύγες τσε-τσε.

Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One κατέφυγαν σε ένα ευφάνταστο τέχνασμα: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, τον Guardian και την Telegraph, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις σε βαθμό που, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (δηλαδή στα καμουφλαρισμένα άλογα) τρακάρουν πάνω τους, όταν δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το πείραμα που έγινε στην Αγγλία με αιχμάλωτες ζέβρες και άλογα έδειξε ότι τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα, αλλά παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ίσως επειδή δεν έχουν καλή όραση, κάτι που τελικά τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στη ζέβρα.

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα» δήλωσε ο Χάου.

Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς.

Οι ζέβρες είναι ξαδέρφια με τα άλογα και τους γάιδαρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα σε ζέβρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ποτέ δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ζέβρος

    Η ζέβρα, σύμφωνα με τας γραφάς, κατά το μεγάλο κατακλυσμό και ενώ βρισκόταν στην κιβωτό του Νώε, πάτησε έναν γαύρο. Ο Νώε την κατηγόρησε για οπαδική βία και υποστήριξε ότι είναι περισσότερο παοκτσού παρά χριστιανή. Ο θεός εισάκουσον το Νώε και καταδίκασε τη ζέβρα να φοράει για πάντα τη στολή του φυλακόβιου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει