Ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο μας δεν χρειάζεται σήμερα συστάσεις, καθώς τον ξέρουμε όλοι ως Ουρανό, από την αρχαία ελληνική θεότητα που ήταν παππούς του Δία και πατέρας του Κρόνου.

Για 70 όμως κοντά χρόνια από την ανακάλυψή του, η ανθρωπότητα τον ήξερε ως… Τζορτζ!

Για αστέρι τον νόμιζαν διαχρονικά οι επιστήμονες, καθώς η αστρονομική του απόσταση από τη Γη (κάπου 746 εκατ. μίλια) τον έκανε να μοιάζει περισσότερο με ήλιο παρά με πλανήτη. Όλα θα άλλαζαν τον Μάρτιο του 1781, όταν ο Γουίλιαμ Χέρσελ θα έστρεφε το τηλεσκόπιό του πάνω του και θα ανακάλυπτε πως ο Ουρανός ήταν πράγματι πλανήτης.

Ο γερμανικής καταγωγής σερ Χέρσελ είχε γεννηθεί στη Γερμανία, μετακόμισε όμως στην Αγγλία στην εφηβεία του. Συνθέτης ήταν και οργανοπαίχτης και ζούσε διδάσκοντας μουσική. Με την αστρονομία ασχολούνταν ερασιτεχνικά, κι έτσι νοίκιαζε τηλεσκόπια για να επιδίδεται στο χόμπι του, ώσπου το 1774 έφτιαξε ένα δικό του.

Έστησε κάποια στιγμή το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο στο Μπαθ του βρετανικού Σόμερσετ και χαρακτήρισε πλανήτη τον Ουρανό, κάτι που επιβεβαίωσε τελικά η Βασιλική Εταιρία της Αγγλίας αλλά και γερμανοί και ρώσοι αστρονόμοι. Ο Γεώργιος Γ’ τον έχρισε βασιλικό αστρονόμο για τη σπουδαία ανακάλυψή του και τον πήρε στο παλάτι για να κάνει απερίσπαστος τις ουράνιες μελέτες του.

Και ο Χέρσελ για να ευχαριστήσει τον προστάτη του ονόμασε τον πλανήτη Georgium Sidus, «πλανήτη του Τζορτζ» δηλαδή! Ένα καθημερινό όνομα που θα αποστήθιζαν ευκολότερα τα παιδάκια στο σχολείο, συμφώνησαν όλοι.

Όλοι οι Άγγλοι, καθώς σε κανέναν άλλο δεν άρεσε το όνομα. Οι γάλλοι αστρονόμοι τον αποκαλούσαν Χέρσελ και οι Γερμανοί έριζαν για το δικό τους όνομα. Και ήταν ο Γιόχαν Μπόντε αυτός που θα τον ονόμαζε Ουρανό, ένα όνομα που δεν γενικεύτηκε όμως. Γιατί για 70 σχεδόν χρόνια (ως το 1850) ο πλανήτης ήταν γνωστός επιστημονικά ως Georgium Sidus και Τζορτζ λαϊκά…