«Σώστε τις μέλισσες» φωνάζουν 1,75 εκατομμύρια Βαυαροί

Το ψήφισμα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αγρότες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20:53
14/02/2019
«Σώστε τις μέλισσες» φωνάζουν 1,75 εκατομμύρια Βαυαροί
2
loading

Σχεδόν 1,75 εκατομμύριο Βαυαροί ψηφοφόροι –αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών– υπέγραψαν ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούν να «σωθούν οι μέλισσες» και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος και να έχει σημαντικές συνέπειες για τη γεωργία και τη βιομηχανία στη Γερμανία.

Το κείμενο αυτό, που αποτέλεσε πρωτοβουλία του μικρού, συντηρητικού και οικολογικού κόμματος ODP, ζητά να τηρούνται οι κανόνες περί βιολογικών καλλιεργειών στο 20% των αρόσιμων γαιών μέχρι το 2025 και το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 30% μέχρι το 2030. Επίσης, το 10% των πράσινων εκτάσεων στη Βαυαρία θα πρέπει να μετατραπούν σε ανθισμένα λιβάδια, ενώ ποτάμια και ρυάκια να προστατευθούν καλύτερα από τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέγραψαν το ψήφισμα ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο που απαιτείται ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα μέσα σε διάστημα έξι μηνών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την άλλη ωστόσο, οι ενώσεις των αγροτών έκαναν εκστρατεία εναντίον του ψηφίσματος, προειδοποιώντας για το κόστος που θα έχει μια τέτοια αλλαγή.

Με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο άμεσο μέλλον η Βαυαρία «θα μπορούσε να γίνει η πρωτοπόρος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Περίπου τα μισά είδη εντόμων, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, μειώνονται ραγδαία σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Η μείωση του αριθμού τους αποδίδεται εν μέρει στη χρήση συνθετικών ζιζανιοκτόνων, στην εντατικοποίηση των καλλιεργειών τα τελευταία εξήντα χρόνια και στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Takis_0731

  Με τι ασχολούνται όμως οι πολιτισμένοι πολίτες ενός προοδευτικου κράτους! Όταν έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα...

 2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Αρχισαν να ξυπνανε τα οι Γερμανοι φαρμακο(=δηλητηριο)τριφτες !
  Να κλεισουν πρωτα-πρωτα την φυτοφαρμακοβιαμηχανια της BAYER.
  Να ξυπνησουν και τα εν-χωρια \'\'ντουβαρια\'\'.
  Και κυριως οι αγροτες μας.
  Καρκινο μας τα\'ι\'ζουν (και το ξερουν).

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει