Αυτή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα

Λειτουργεί εντελώς διαφορετικά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20:31
01/05/2018
Αυτή είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα
2
loading

Την ώρα που τα περισσότερα κράτη του πλανήτη έχουν θετικό πρόσημο στο αποτύπωμα άνθρακα, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, υπάρχει και μια χώρα που λειτουργεί ολότελα διαφορετικά.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ουσιαστικά αφαιρεί τετραπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απ’ όσες παράγει, λειτουργώντας ως πνεύμονας για τον επιβαρυμένο οργανισμό που αποκαλούμε Γη.

Ο λόγος για το Μπουτάν, που κάνει τη μεγάλη διαφορά εδώ, έχοντας πάντως αρκετά πλεονεκτήματα υπέρ του. Καθώς πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό, ορεινό και καθόλου βιομηχανοποιημένο έθνος που φιλοξενεί 800.000 ανθρώπους, έχοντας χαμηλές ενεργειακές ανάγκες.

AP_17154343172129

Την ίδια στιγμή, το Μπουτάν φρόντισε να εκμεταλλευτεί το εκτεταμένο δίκτυο των ποταμών του, με την υδροηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο να καλύπτει τις λιγοστές του ανάγκες, αλλά να εξάγεται κιόλας. Κι αν αυτά δεν φτάνουν, η εδαφική πλειονότητα του Μπουτάν καλύπτεται από δάσος, με την πυκνή βλάστηση να απορροφά τις λιγοστές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σκαρφαλώνουν στην ατμόσφαιρα.

Και καθώς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, το Μπουτάν έχει ψηφίσει με νόμο πως το 60% της χώρας θα καλύπτεται ανά πάσα στιγμή από δάσος. Πλάι στους άλλους αυστηρούς νόμους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το Μπουτάν έχει επενδύσει ήδη μεγάλα ποσά στην ηλεκτρική αυτοκίνηση, πόσο μάλλον που οι κάτοικοί του έχουν δεσμευτεί σε επίπεδο κοινοτήτων να νοιάζονται για τα δάση τους.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε αυτό που θέτει κομψά το «National Geographic»: «Το Μπουτάν έχει χτίσει τη βιωσιμότητα στην εθνική του ταυτότητα». Το Μπουτάν παραμένει οικουμενικό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς δεν είναι η φυσική ευλογία που απολαμβάνει ως τόπος, αλλά η δέσμευση του πληθυσμού του να διαφυλάξει το περιβάλλον...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Giorgis

    Τους χάρισε η φύση απλόχερα τη δυναμική ενέργεια των υδάτων κι αυτοί το εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο για τους ίδιους και το περιβάλλον. Σε μας η φύση χάρισε ήλιο και αέρα και είμαστε πολύ πίσω από άλλες χώρες που έχουν λιγότερο κι από τα δύο αγαθά. Μας αρέσει να καταστρέφουμε το περιβάλλον και την υγεία μας και να πληρώνουμε και για εισαγωγές υδρογονανθράκων λες και μας περισσεύουν.

  2. avatar Both

    Στο Μπουτάν το βιωτικό επίπεδο είναι αυτό της Ελλάδας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ( δεν γνωρίζω αν αυτό είναι θετικό η αρνητικό). Το Μπουτάν δεν έζησε ποτε την εποχή της σταθερής τηλεφωνίας , λόγω του ορεινού εδάφους πέρασαν κατ ευθείαν στην κινητή τηλεφωνία . Για αναχωρητές είναι η κατάλληλη χώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει